Výživové normy, doporučené denní dávky živin
(význam, funkce, stanovení)
Výživové normy:
- vyjadřují, kolik potřebuje zdravý člověk průměrně živin a ostatních nejdůležitějších součástí stravy za den
- jsou vypracovány Ústavem pro výzkum výživy s přihlédnutím k tomu, že potřeba výživy se mění vlivem věku, pohlaví, zaměstnání, těhotenství a kojení
- jsou v nich uplatněny zásady správné výživy i snahy čelit poruchám z nedostatku nebo nadbytku jednotlivých součástí potravy
- se mění a stále přizpůsobují novým poznatkům o výživě člověka, změnám nároků na fyzickou práci s vývojem mechanizace
- odvozují se od nich doporučené denní dávky živin i ostatních látek a základních potravin
Potravinová pyramida MZ ČR
- skládá se ze 4 pater
- je z potravinových skupin, které jsou rozděleny na základě hlavního obsahu živin
- vrchol má charakterizovat mírnou spotřebu
- patra se zužují stejně, jako se mění denní doporučené množství porcí skupiny potravin
- tekutiny nejsou součástí pyramidy
- doporučení porcí je třeba individuálně upravit
- uvádí porce (přirovnává k velikosti nádobí)
Potravinová pyramida
- pomůcka pro sestavení jídelníčku
- nástroj pro rychlé hodnocení výživy
- v ČR je několik variant
- oficiální je Potravinová pyramida Ministerstva zdravotnictví České republiky z roku 2005
Výživová doporučení
Co jsou výživová doporučení?
- návod, aby se populace udržela v dobrém zdraví
- rozvíjí a upevňují zdraví populace
Jakou mají výživová doporučení funkci?
- základ pro hodnocení skladby stravy na populační/individuální úrovni
- součást tvorby potravinové a výživové politiky
- základna k názorovému sjednocení
- důraz na nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí
- plánování stravy na populační/individuální úrovni
Názvosloví
1. Výživové doporučené dávky (VDD)
- přesně definované referenční hodnoty pro přívod nutrientů (E, S, B, T, vitaminy a minerální látky)
- určené pro odborníky
- primárně jsou stanovené pro definované zdravé skupiny osob
- pro osoby s onemocněním/zvláštním fyziologickým nárokem má být upraveno (vliv léčiva, kouření,…)
- pouze pro orientaci, nutno přihlédnout k individualitě konkrétního člověka
- postačuje naplnění v celotýdenním průměru
VDD a ČR
- „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ z roku 1989 (zastaralé)
- od roku 2008 jsou přijímány, se souhlasem hlavního hygienika ČR, VDD německy mluvících zemí (DACH) s jejich pozdějšími aktualizacemi (2013, 2015)
- VDD DACH jsou postavena na důkladných vědeckých studiích
(Výživová doporučení jsou určena pro dospělý a dětský věk)
Ve většině průmyslově vyspělých zemích jsou již po desetiletí vydávána výživová doporučení pro obyvatelstvo, která jsou průběžně inovována.
V České republice vydalo první výživová doporučení pod názvem „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ předsednictvo Společnosti pro racionální výživu (v současné době fungující pod názvem Společnost pro výživu) v roce 1986 a v roce 1989 jejich inovovanou formu. V roce 1994 byla Radou výživy Ministerstva zdravotnictví České republiky vypracována doporučení o výživě zdravého obyvatelstva „Jezte zdravě, žijte zdravě“. V roce 2004 vydala Společnost pro výživu „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ a v roce 2005 Ministerstvo zdravotnictví ČR leták s názvem „Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“.
Společnost pro výživu nyní předkládá inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Jedná se o dokument ve formě určené pro pracovníky, kteří se zabývají prevencí neinfekčních onemocnění hromadného výskytu výživou a propagací správných stravovacích návyků. Oproti předchozím jsou tato doporučení uvedena i ve vztahu k dětskému věku, k výživě těhotných a kojících žen a k výživě starších lidí.
Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky
V roce 2007 byl přijat pracovní dokument komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha). Uvedený dokument uvádí, že lze přepokládat, že 80 % případům nemocí srdce, cévních mozkových příhod, diabetu mellitu 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možno předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory běžného životního stylu. Podle WHO většina hlavních faktorů, které se uplatňují nepříznivě na zdraví člověka, souvisí s výživou. V pořadí závažnosti jsou to: nadbytečný příjem soli, vysoký příjem alkoholu, nevhodné složení tuku, vysoký příjem energie a nedostatečný příjem ovoce a zeleniny. Nesprávná výživa se tak významně podílí na řadě onemocnění, které ovlivňují aktivitu člověka a zvyšují riziko jeho předčasného úmrtí.
zdoj: vyzivaspol.cz
Potravinové pyramidy v ČR
Potravinové pyramidy ve světě
zdroj: Výživová doporučení, Úvod do výživy, 15.12.2016, Kateřina Čamková
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.