1.ročník
NÁPOJOVÝ LÍSTEK
… seznam nabízených nápojů
Má charakter stálého lístku a mění se při zásadních změnách v sortimentu. V některých podnicích se předkládá jen na vyžádání, v lepších restauracích ihned s jídelním lístkem. V pivnicích a hostincích může být nahrazen vyvěšeným ceníkem.
NÁLEŽITOSTI NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ
– název, množství a cena podávaného nápoje (množství je uváděno v litrech případně centilitrech)
– název střediska a provozovny, časová platnost (od kdy platí nápojový lístek) – nutná archivace 1 rok po skončení platnosti pro kontrolní potřeby (finanční úřad aj.)
– u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry a ceny 0,3l , 0,5 l atd. (např. točená kofola, pivo)
– u vín bývají uváděny podrobnější údaje (ročník, bližší značení, charakteristika, výrobce, původ atd.), v současné době jsou samostatné vinné lístky v lepších podnicích samozřejmostí
PRAVIDLA PRO SESTAVOVÁNÍ NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ
– sjednocují postup při volbě pořadí jednotlivých skupin a druhů nápojů, usnadňují hostům i obsluze orientaci
Podle těchto pravidel uvádíme nápoje na nápojovém lístku v tomto pořadí:
– aperitivy – vermuty (kořeněná vína), lihoviny, míšené nápoje, ostatní
– vína – bílá, růžová, červená (dále pak ještě čepovaná, rozlévaná, lahvová, dále pak domácí a dovážená)
– dezertní vína – žlutá, červená
– šumivá vína – bílá, růžová, červená
– lihoviny – pálenky obilní, ovocné a ostatní
– likéry – ovocné, ostatní, emulzní
– míšené nápoje – alkoholické, nealkoholické, krátké, dlouhé
– nealkoholické nápoje -vody, limonády, ovocné nápoje, mléko
– pivo – světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní (dále pak ještě točené a lahvové)
– teplé nápoje – nealkoholické, alkoholické
Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých druhů se dále dělí podle:
* původu (domácí a dovážené)
* chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký)
* stáří (značí se písmeny, hvězdičkami, číslicí)
* kvality (originální, značkový, konzumní)
* výrobce a oblasti původu
* balení (lahvové, rozlévané, točené)
Obsah nápojových lístků i pořadí jednotlivých skupin mohou být v různých střediscích rozdílné. Kavárenský lístek může na prvním místě nabízet teplé nápoje, vinárenský lístek vína, v restauraci může být hned po aperitivech uvedeno pivo a rovněž v pivnici bude pivo uvedeno na prvním místě.
V restauraci se většinou setkáte s tímto řazením nápojů:
– aperitivy – vermuty, lihoviny, míšené nápoje, ostatní
– piva – čepovaná, lahvová, světlá, tmavá, speciální
– vína – bílá, růžová, červená, dezertní, šumivá
– lihoviny, pálenky a likéry
– míšené nápoje – alko, nealko, krátké, dlouhé (mohou být uvedeny na zvláštním lístku nebo vynechány)
– nealkoholické nápoje
– teplé nápoje
DRUHY NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ
1) Restaurační nápojový lístek – přiměřený výběr
2) Kavárenský nápojový lístek – široký výběr teplých nápojů, ostatní přiměřeně
3) Vinárenský nápojový lístek – široký výběr vín, ostatní přiměřeně
4) Barový nápojový lístek – velký výběr míšených nápojů, lihovin a nealko nápojů, ostatní přiměřeně
5) Hotelový nápojový lístek – úzký sortiment (může být nahrazen minibarem na pokoji)
6) Speciální nápojový lístek – zpravidla pro jeden druh nápojů (vinný lístek, míšené nápoje, atd.)
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.