1.ročník

NÁPOJOVÝ LÍSTEK

… seznam nabízených nápojů

Má charakter stálého lístku a mění se při zásadních změnách v sortimentu. V některých podnicích se předkládá jen na vyžádání, v lepších restauracích ihned s jídelním lístkem. V pivnicích a hostincích může být nahrazen vyvěšeným ceníkem.

NÁLEŽITOSTI NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ

– název, množství a cena podávaného nápoje (množství je uváděno v litrech případně centilitrech)

– název střediska a provozovny, časová platnost (od kdy platí nápojový lístek) – nutná archivace 1 rok po skončení platnosti pro kontrolní potřeby (finanční úřad aj.)

– u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry a ceny 0,3l , 0,5 l atd. (např. točená kofola, pivo)

– u vín bývají uváděny podrobnější údaje (ročník, bližší značení, charakteristika, výrobce, původ atd.), v současné době jsou samostatné vinné lístky v lepších podnicích samozřejmostí

PRAVIDLA PRO SESTAVOVÁNÍ NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ

– sjednocují postup při volbě pořadí jednotlivých skupin a druhů nápojů, usnadňují hostům i obsluze orientaci

Podle těchto pravidel uvádíme nápoje na nápojovém lístku v tomto pořadí:

– aperitivy – vermuty (kořeněná vína), lihoviny, míšené nápoje, ostatní

– vína – bílá, růžová, červená  (dále pak ještě čepovaná, rozlévaná, lahvová, dále pak domácí a dovážená)

– dezertní vína – žlutá, červená

– šumivá vína – bílá, růžová, červená

– lihoviny – pálenky obilní, ovocné a ostatní

– likéry – ovocné, ostatní, emulzní

– míšené nápoje – alkoholické, nealkoholické, krátké, dlouhé

– nealkoholické nápoje -vody, limonády, ovocné nápoje, mléko

– pivo – světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní (dále pak ještě točené a lahvové)

– teplé nápoje – nealkoholické, alkoholické 

Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých druhů se dále dělí podle:

* původu (domácí a dovážené)

* chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký)

* stáří (značí se písmeny, hvězdičkami, číslicí)

* kvality (originální, značkový, konzumní)

* výrobce a oblasti původu

* balení (lahvové, rozlévané, točené)

Obsah nápojových lístků i pořadí jednotlivých skupin mohou být v různých střediscích rozdílné. Kavárenský lístek může na prvním místě nabízet teplé nápoje, vinárenský lístek vína, v restauraci může být hned po aperitivech uvedeno pivo a rovněž v pivnici bude pivo uvedeno na prvním místě.

V restauraci se většinou setkáte s tímto řazením nápojů:

– aperitivy – vermuty, lihoviny, míšené nápoje, ostatní

– piva – čepovaná, lahvová, světlá, tmavá, speciální

– vína – bílá, růžová, červená, dezertní, šumivá

– lihoviny, pálenky a likéry

– míšené nápoje – alko, nealko, krátké, dlouhé (mohou být uvedeny na zvláštním lístku nebo vynechány)

– nealkoholické nápoje

– teplé nápoje

DRUHY NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ 

1) Restaurační nápojový lístek – přiměřený výběr

2) Kavárenský nápojový lístek – široký výběr teplých nápojů, ostatní přiměřeně

3) Vinárenský nápojový lístek – široký výběr vín, ostatní přiměřeně

4) Barový nápojový lístek – velký výběr míšených nápojů, lihovin a nealko nápojů, ostatní přiměřeně

5) Hotelový nápojový lístek – úzký sortiment (může být nahrazen minibarem na pokoji)

6) Speciální nápojový lístek – zpravidla pro jeden druh nápojů (vinný lístek, míšené nápoje, atd.)

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.