2.ročník
RAJÓNOVÝ SYSTÉM OBSLUHY
– nebo též obvodový systém, využívá se rovněž při jednoduché obsluze, kdy je restaurace rozdělena na úseky
– každý číšník má určen svůj úsek 4 – 10 stolů
– o hosty se stará od uvítání do rozloučení (náročné na vlastní organizaci práce)
– předpokladem je dobrá orientace a zvládání obsluhy
výhody: o hosta pečuje pouze jeden číšník, který může ovlivnit jeho spokojenost
nevýhody: náročnost na organizační schopnosti číšníků a jejich kvalifikaci
Hlavní povinnosti obsluhujících:
• včas zajistit přípravné práce
• dodržovat pravidla spol. výchovy
• využívat znalosti gastronomických pravidel
• ovládat alespoň 2 cizí jazyky
• udržovat čistotu a pořádek
• ovládat potřebné administrativní práce
• správně zúčtovat
• respektovat pokyny vedoucího
Výhodou je produktivní práce, přímý kontakt s hostem a odměňování podle
dosažených tržeb.
Nevýhodou je značná náročnost, pracovní zatížení jednotlivce.

Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.