1.ročník

Příbory

Příbory dělíme na jídelní a překládací.

Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina.

JÍDELNÍ PŘÍBORY:

– masový – k pokrmům (hlavním jídlům) servírovaným na masovém talíři (masová vidlička a masový nůž)

– dezertní – k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž)

– rybí – k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž)

– lžíce – polévková a dezertní

– moučníkový – k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce)

– moučníková vidlička – na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený)

– koktejlový – k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s většími kousky ovoce (kávová lžička a moučníková vidlička)

– lžičky – kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová – barová (dlouhá), moka (malá)

– příbor na grepy – nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička (obojí s pilkou)

– příbor na raky – malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička

– příbor na hlemýždě – malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci) 

– příbor na ústřice – malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička 

– příbor na humry – rybí příbor a dlouhá úzká vidlička

– ovocný příbor – menší než dezertní – ostrý špičatý nůž a vidlička

– úchytky na kukuřici – trojzubá vidlička 

– kleště na neloupaný čerstvý chřest

– nůž na kaviár – zakulacený konec

– jídelní tyčinky – v čínských restauracích 

– steakový příbor – masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo

PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY

(POUŽÍVAJÍ SE PŘI VYŠŠÍCH FORMÁCH OBSLUHY A PŘI SLAVNOSTNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH)

– velký – velká lžíce a vidlička – při banketech

– běžný – polévková lžíce a masová vidlička 

– rybí – velká široká vidlička a velký rybí široký nůž

– salátový – velká lžíce a vypouklá vidlička

– lopatky – na ryby, chřest, dorty, led, cukr 

– kleště – na zákusky, chřest, led, cukr

– naběračky – na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou)

– na hroznové víno – pinzeta a nůžky (tento příbor se v praxi již nepoužívá)

– dranžírovací příbor – ostrý nůž a dvouzubá vidlička

– nůžky na drůbež (zřídka)

– kleště na humra

– louskáček na sektovou zátku (dnes se již nepoužívá)

Fotografie příborů použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_07 za podpory EU a MŠMT.

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.