1.ročník

Inventář na pokrmy

Materiál – porcelán, sklo, keramika, kovy, dřevo, popř. umělá hmota.

TALÍŘE

– klubový – taktéž podložní talíř, velikost do 30cm 

– masový – pro servis hlavních chodů, velikost 24 cm

– polévkový – polévky, obilninové kaše, 22cm

– dezertní – předkrmy, sýry, ovoce, 19cm

– moučníkový – zákusky, 17cm

– kuvérový nebo též pečivový – pečivo, 11cm

– máslový – máslo, med, džem, ve výběrových restauracích, 8cm

INVENTÁŘ NA POLÉVKY

– polévkové šálky na přelévání (nerezové bujón šálky)

– vývarové šálky a misky dle obsahu (porcelánové bujón šálky)

* 0,33l na běžné polévky

* 0,2l na silné vývary

* 0,1l na exotické polévky 

– teriny (polévkové mísy na 2 až 10 porcí)

INVENTÁŘ NA ZAPÉKÁNÍ 

– gratinka nebo mušle (nižší a širší miska)

– kokotka (úzký a vyšší kelímek s objímkou nebo bez)

MISKY NA:

– kompoty (uzší a vyšší)

– saláty (širší a nižší)

– přílohy (nižší, širší s úchytkou – mušle)

– máslo a džem (malé a ploché)

MÍSY

Pokrmy obsahující kyseliny, vitamín C a vaječné pokrmy dáváme na skleněné mísy, nebo je podkládáme.

– oválné – běžně podle druhu pokrmu a počtu porcí 1-10, na přírodně upravené pokrmy, při banketech až na 30 porcí masa – beefové)

– kulaté – podle tvaru pokrmu a počtu porcí, při banketech na přílohy 

– úzké, špičaté – na ryby

– dělené – na maso s přílohou, servis pokrmů s větším množstvím zeleniny

– obdélníkové – s úzkým okrajem na výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky 

– skleněné – ploché na dorty, hluboké na ovoce 

OSTATNÍ INVENTÁŘ NA POKRMY 

– omáčníky, sosíry (na 1-10 porcí)

– kelímky a poháry na vařená vajíčka 

– timbály – kulaté nádobky s pokličkou a šikmou stěnou na dušená masa 

– kastrůlky – kulaté nádobky s pokličkou a rovnou stěnou na dušené vnitřnosti (játra, ledvinky)

– přílohové misky – s nižším okrajem na teplé přílohy (nepřikrývají se)

– misky na hlemýždě (6-12ks, v ulitách mělké otvory, bez ulit hluboké otvory)

– vaničky na ryby (pouze vařené) s vyjímatelnou vložkou (děrovaná) a poklicí

– gloše (kloše) – poklice na mísy a talíře při etážovém nebo hromadném servisu

– lisy na citron (na půlky i osminky)

– poháry na zmrzlinu a ovoce 

– různé pánvičky, kotlíky, prkénka a další nádobky na podávání specialit

Fotografie použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_06 a VY_32_INOVACE_37_ST_08
 za podpory EU a MŠMT.

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.