1.ročník

Inventář na nápoje

Materiál: sklo, porcelán, keramika, kovy, popř. umělá hmota. Každý nápoj podáváme dle druhu, kvality a technologie v odpovídajícím inventáři. Čím dražší a vzácnější nápoj, tím slabší sklo a porcelán. 

Rozeznáváme inventář – silno, středo a tenkostěnný. 

Dříve platilo, že veškeré sklo s výjimkou sklenic k lahvovým nápojům musí být cejchované (tj. úředně označená míra). Dnes postačí odměrky pro případnou kontrolu. 

INVENTÁŘ NA STUDENÉ NÁPOJE 

– vodovky – bez stopky nebo na nízkých stopkách 

* 0,1l na vodu a sodu ke kávě a lihovinám 

* 0,2l na džusy, ovocné šťávy, mošty atd.

* 0,3l na limonády, malé pivo a k lahvovému pivu 

– pivní sklo (tenkostěnný pohár – štuc, silnostěnný s uchem – krýgl, tenkostěnné na stopce – tulipán)

* obsah 0,25l, 0,3l, 0,4l, 0,5l, 1l, 2l

– vinné sklo

* na dezertní vína 0,05l – 0,1l na stopce uzavřeného tvaru 

* na bílá, růžová a kořeněná vína 0,1l – 0,25l na stopce otevřeného tvaru 

* na červená vína 0,15l – 0,35l na stopce uzavřeného tvaru 

* na šumivá vína 0,15l – 0,2l na stopce typu špička, miska, flétna

* na rýnská a moselská vína 0,15l miska na vysoké stopce

* římský pohár s kónickou stopkou na rozlévaná vína

V případě stejného typu skla rozhoduje velikost (platí u servisu lahvového vína).

Při servisu vína se používají i džbánky a džbány, koštýře, soudky, keramické nádoby, karafy.

– sklo na lihoviny 

* 0,02l, 0,04l a 0,05l silnostěnné nebo tenkostěnné na nožce i bez 

* na nechlazené lihoviny nižší širší kalíšky, miskovité tvary na stopkách 

* na chlazené lihoviny vyšší a úzké válcovité tvary na stopkách

* napoleonka – balónová sklenička na nízké stopce (cognac, brandy)

* whiskovka o obsahu 0,2l – 0,3l silnostěnná nebo slabostěnná sklenice se silnějším dnem 

* rokovka – silnostěnná kónická sklenka obsahu 0,2l (krátké nápoje s ledem)

– tumbler – válcovitá sklenka se silným dnem o obsahu 0,2l – 0,3l na long drinky (dlouhé nápoje)

– universální sklenice na nízké stopce o obsahu 0,2l – 0,3l (např.gina) na základní prostření

INVENTÁŘ NA TEPLÉ NÁPOJE

– šálek 0,1l a konvička 0,2l užší, vyšší s pokličkou na moka kávu 

– šálek 0,2l a konvička 0,4l užší, vyšší s pokličkou na kávu 

– šálek 0,2l – 0,25l a konvička 0,4l – 0,5l širší, nižší s pokličkou na čaj 

– konvičky na mléko a smetanu (jednoporcové i víceporcové, bez víček)

– konvice na teplé nápoje obsah až 2l pro větší skupiny hostů

– teplé mléko, kakao a čokoláda se podávají v kávové konvičce bez víčka 

– džezva (kovová nádobka s držadlem na přípravu turecké kávy)

– příbor na kapanou kávu (nádobka s filtrem, sklenice s objímkou a podšálkem)

– tenkostěnné sklenice v kovové objímce 0,2l na teplé nápoje (papírová manžeta)

– silnostěnné sklenice na stopce i bez 0,2l na teplé nápoje 

 sklenice na irskou kávu (balónová na vyšší stopce, se dvěma kovovými proužky – whisky, káva, šlehačka) 

Fotografie použity z prezentace Mgr. Dagmar Bartoníkové v rámci projektu VY_32_INOVACE_37_ST_09
 za podpory EU a MŠMT.

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.