Výživa a způsoby stravování
(zásady správné výživy, výživové normy, doporučené denní dávky živin)
- Člověk musí jíst a pít, aby mohl žít a pracovat.
- Bez správné výživy nemůže zůstat zdráv.
- Proto musí při výběru stravy využít svých rozumových schopností a stravu vybírat podle množství a složení.
- Člověk musí způsob stravování usměrňovat a stravovat se racionálně.
Výživa:
- Významný faktor životního stylu – ovlivňuje zdraví
- Pokrývá potřebu energie jedince
- Spojena s emocemi, pocity uspokojení
- Proces,během kterého organismus využívá potravu
- Zahrnuje trávení, vstřebávání, transport, metabolismus a skladování živin

Racionální výživa:
- obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek, vitamínů a odpovídá současným vědeckým poznatkům a cílům společnosti
- pro člověka je přirozená strava smíšená, která odpovídá jeho fyziologickým potřebám
- množství a složení stravy je ovlivněno pohlavím, tělesným zatížením, věkem, zdravotním stavem a prostředím
- nevhodně volená skladba a množství stravy způsobuje civilizační choroby.
Doporučené výživové dávky:
- jsou vypracované pro vybrané druhy živin (základní a doplňkové)
- do základních živin patří bílkoviny celkem a bílkoviny živočišné, tuky celkem a kyselina linolová, glycidy, vápník, železo, vitamín A, Bl, B2, C a E
- mezi doplňkové živiny patří rostlinné bílkoviny, některé minerální látky a vitamíny ( P, Zn, Mg, B6, PP…)
- nové doporučované dávky potravin snižují spotřebu tuků (zejména živočišných)
- snížení živočišných bílkovin a energie
- doporučuje se zvýšit podíl nestravitelné vlákniny a téměř všech vitamínů
- z toho vyplývá snížit podíl živočišných potravin o 10 – 20 %
Racionální výživa:
- racionální (rozumná) výživa má individuální charakter a splňuje všechny nároky organismu. Je nutné dodržovat několik zásad
Hlavní zásady racionální výživy:
- Energetická hodnota stravy
- Složení stravy
- Správná příprava stravy
- Správné časové rozložení jídla
- Prostředí, kde je jídlo konzumováno
1. Energetická hodnota stravy
- příjem stravy odpovídá energetickému výdeji
- v průběhu života se příjem energie mění
- v dětství kdy organismus roste a sílí musí být přívod energie vyšší, než je energetický výdej
- v pozdějším věku se má přívod energie snižovat
2. Složení stravy
- má obsahovat denně správné množství základních živin, vitamínů a minerálních látek
- pokrmy je vhodné kombinovat tak, aby v nich byly zastoupeny všechny základní skupiny potravin
- doporučuje se denně přijmout asi 15 % bílkovin, 30% tuků, 55% glycidů (sacharidů)
3. Správná příprava stravy
- zvolit šetrnou předběžnou i tepelnou úpravu potravin podle druhu
4. Správné časové rozložení jídla
- 3 až 5 denních jídel
- u nás je zvykem konzumovat snídani, oběd, večeři, které se doplňují přesnídávkou a svačinou
5. Prostředí, kde je jídlo konzumováno
- způsob servisu, kulturnost prostředí, vzhled pokrmu
Obsah pro Vás připravila Mgr. Jaroslava Vaněčková.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.