2.ročník

NÁPOJE

Nápoje mají ve výživě stejný význam jako ostatní poživatiny.

Tělo dospělého člověka obsahuje asi 65% vody, kterou dostává především pitím nápojů a přijímáním potravy.

Nealkoholické nápoje jsou ve veřejném stravování nezbytnou součástí nabídky a zdrojem tržeb. Většina nápojů se vyrábí průmyslově, což zaručuje i odpovídající kvalitu.

Umění číšníka doporučit vhodný nápoj k pokrmu a naopak se nazývá NÁPOJOVÁ GASTRONOMIE. 

NÁPOJOVÁ GASTRONOMIE

Chuť pokrmu a chuť k němu podávaného nápoje se spojují a významně ovlivňují hostův požitek z jídla. Proto je potřeba dodržovat léty ověřená gastronomická pravidla, určující, které nápoje je vhodné podávat k jednotlivým pokrmům. 

HARMONIE JÍDEL A NÁPOJŮ

Jemné, lehké a jednoduché pokrmy – jemné, ušlechtilé nápoje, zejména vína.

Chuťově výraznější, sytější, přípravou komplikovanější jídla – silnější a vyzrálejší nápoje, červené víno, ale i některé druhy bílého vína.

Pokrmy z potravin, které delší dobu vyzrávaly – červené víno.

Silně aromatická a kořeněná jídla – jakýkoli nápoj ostřejší chuti (jeho chuť bude překryta chutí pokrmu).

Tučné pokrmy – pivo, červené víno.

Sladká jídla, zmrzlina, suché pečivo, sušenky, oplatky, moučníky – ovocné šťávy, limonády, šumivé víno.

Pivo – v menu k polévce, u klasických českých jídel vždy před vínem (pečená kachna se zelím).

Ovocné mošty – jako hlavní nealkoholický nápoj téměř ke všem chodům.

DĚLENÍ NÁPOJŮ DLE DRUHŮ

(kliknutím na druh nápoje se přesunete na příslušnou kategorii nápojů) 

Aperitivy – podávání, význam, druhy

Nealkoholické nápoje – podávání, význam, druhy

Alkoholické nápoje – podávání, význam, druhy – lihoviny, pálenky a likéry

Vína – podávání, druhy, význam

Pivo – podávání, druhy, význam

Míšené nápoje – podávání, druhy, význam

DĚLENÍ NÁPOJŮ DLE TEPLOTY

Vhodná teplota ovlivňuje chuť a kvalitu podávaného nápoje. Nápoje dělíme dle teploty na nechlazené, chlazené, podchlazené, zmrazené. 

Nechlazené nápoje

teplota 14°C – 18°C 

kvalitní dezertní a všechna červená vína, značkové likéry (sladké lihoviny), koňaky, whisky, kvalitní brandy (pálenky z vína) a některé léčivé minerální vody

Chlazené nápoje

teplota 7°C – 12°C 

většina alkoholických nápojů, všechna piva, suchá dezertní, bílá, růžová a kořeněná vína, většina pálenek a konzumní hořkosladké a hořké lihoviny

Podchlazené nápoje

teplota 4°C – 6°C 

všechna šumivá vína, sekty a limonády s obsahem CO2 (oxidu uhličitého)

Zmrazené nápoje

teplota kolem – 5°C 

malá skupina obilných pálenek, ovocných pálenek výraznější chuti

zpravidla se zmrazují i sklenky

Odborné výrazy v souvislosti s teplotou nápojů

Temperování

rychlá úprava teploty nápoje na danou hodnotu

nejčastěji u šumivých vín, které z důvodu zvýšené poptávky nejsou dostatečně vychlazená

Frapování 

rychlé ochlazování lahvových nápojů pomocí nádoby s ledem, vodou a solí 

výraz se též používá při ochlazování nápojového skla ledem 

Šámbrování 

pozvolné oteplování nejčastěji u červeného vína dobré jakosti (krátkodobýé uskladnění v teplějším prostředí)

rovněž například pro nahřátí skla při servisu koňaku

DALŠÍ MOŽNÉ DĚLENÍ NÁPOJŮ

Dle obsahu alkoholu

  • alkoholické 
  • nealkoholické

Dle teploty

  • studené 
  • teplé

Dle doby podávání

  • před jídlem 
  • po jídle

Podle velikosti porce

  • krátké (do obsahu 0,1l)
  • dlouhé (více než 0,1l)

Podle obsahu cukru

  • suché
  • polosuché
  • sladké

PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ

Technika podávání nápojů patří k základním odborným dovednostem obsluhujících. Nápojář má znát charakteristiku nabízených nápojů a umět hostům doporučit vhodný nápoj. 

Pro podávání platí tyto zásady: 

  • na tácek nebo plato si nápoje rovnáme tak, aby nejtěžší byly co nejblíže k ruce
  • veškeré nápoje podáváme zprava, pokládáme je 1cm nad špičku nože, případně k pravé ruce hosta
  • sklenice bereme při servisu za stopku, za ucho nebo za dolní část
  • spodní část skla musí být před položením na stůl suchá, na platech ubrousky, případně před servisem otíráme dno o příručník
  • sklo zakládáme na stůl znakem k hostovi
  • lahvové nápoje otevíráme u stolu, lahev pokládáme mírně vpravo za sklenku, etiketou k hostovi 

Více o podávání u jednotlivých druhů nápojů. 

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.