Lihoviny

(charakteristika, výroba, tržní druhy, výroba lihu, skladování)

Charakteristika lihovin:

  • jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 22,5 % objemových jednotek
  • etanol, který obsahují musí být vyroben kvasnou cestou

Výroba lihovin:

  • studenou cestou – smícháním pitného lihu s přísadami
  • teplou cestou – destilací zkvašených cukernatých surovin

Tržní druhy lihovin:

Podle způsobu výroby

  • pravé ušlechtilé destiláty,
  • řezané destiláty,
  • konzumní lihoviny,
  • značkové lihoviny
  •  

Pravé ušlechtilé destiláty:

  • vyrábějí se destilací zkvašených cukernatých nebo zcukřených surovin, případně destilací vína
  • veškerý líh musí být získán z původní zkvašené suroviny

slivovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, ostružinový destilát, hruškovice, Calvados, bezinkový destilát atd.

 

vínovice, cognac (z vinných hroznů pěstovaných v oblasti francouzského města Cognac), brandy (vinný destilát zrající v dubových sudech), mlátovice (kvasnicová pálenka)

whisky, vodka, žitná-vyrábí se z obilí, které se zcukřuje, po prokvašení destiluje a rektifikuje

  • borovička ( z jaloviček), pravý rum ( ze šťávy z cukrové třtiny nebo třtinové melasy, vyrábí se hlavně v karibské oblasti) ,tequila ( z listů pouštní byliny agave modré), arak ( ze šťávy palmy arakové nebo palmy kokosové), encián ( ze zákvasu kořenů hořce)

Řezané destiláty:

  • jsou poloušlechtilé lihoviny, vyráběné mísením destilátů s jemným rafinovaným lihem, upravenou pitnou vodou, případně s jinými přísadami
  • poměr smíchaného lihu s pravým destilátem se označuje v tzv. řezu (např. řez 1:2 znamená l díl destilátu a 2 díly lihu)

Konzumní lihoviny:

  • jsou vyrobeny tzv. studenou cestou, tj. smíšením rafinovaného jemného lihu, změkčené vody, trestí, případně cukru, destilátu a dalších přísad
  • jsou nejlevnější druhy lihovin
  • punče jsou vyrobeny z vody, lihu, cukru, punčové esence s přídavkem ovocných kyselin, aromatických a chuťových látek
  • Ke konzumním lihovinám patří např. tuzemský, konzumní vodka, peprmintový likér, třešňovka

Značkové lihoviny:

  • vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh
  • výroba z pravých destilátů nebo jemného lihu, velejemného dále macerátů (lihový výluh), digerátů (lihový výluh připravený při teplotě 50 až 60°C), upravené vody, koření a jiných přísad
  • při výrobě se nesmějí používat barviva ani tresti
  • Rozdělují se podle obsahu cukru na neslazené, slazené a emulzní

Gin Dry, Stará myslivecká, Fernet Hobé

Griotka, Curacao, Ořechový likér, Karlovarská becherovka (bylinný likér), Praděd(bylinný likér), Chartreusce (šartres), Klášterní tajemství (bylinný žaludeční likér), Jägermeister, Ouzo (anýzový likér), Maraschino, Bols

Advocaat (hustý vaječný krém), Mocna cream, Chocolade cream

Označování lihovin:

  • na každém spotřebitelském obalu musí mít tuzemské lihoviny název, výrobce, objem, obsah etanolu ( v % obj.) a buď datum výroby a minimální trvanlivost nebo datum spotřeby
  • pravé vinné destiláty se na etiketách označují čtyřmi hvězdičkami, destiláty vinné řezané řezem (1:1 až 1:3)
  •  
  • Whiskey je označení používané v Irsku, USA a Kanadě – začala se vyrábět ve Skotsku asi v 15 století.
  • Scotch whisky je chráněno anglickým zákonem.
  • Podle místa výroby se rozlišuje irská, skotská, kanadská a americká whisky.
  • U francouzského koňaku se označuje stáří, které příznivě ovlivňuje jeho kvalitu
  • Značky nejznámějších francouzských koňaků: Martell, Martell Gordon Bleu, Hennessy, Camus, Courvoisier, Larsen, Celebration, Rémy Martin.
  • Značení stáří koňaku:
  • * 2 – 5 let
  • ** 3 – 8 let
  • *** 5 – 10 let
  • V.O. (Very old) 10 – 15 let
  • V.O.P. ( Very old product) nejméně 15 let
  • V.S.O.P. ( Very superior old product) nejméně 20 let
  • V.V.S.O.P. ( Very very superior old product) nejméně 25 let
  • X.O. ( Extra old) nejméně 30 let
  • EXTRA (Extra – výjimečný) nejméně 50let

Suroviny pro výrobu lihu:

  • pitný líh se vyrábí alkoholovým kvašením cukernatých a škrobnatých surovin nižší jakosti
  • nejčastěji se používají brambory nebo řepná melasa

Výroba lihu:

  • Surovina se propaří vodou, vznikne tzv. zápara, která se nechá kvasit. Škroby se mění na cukry. Kvašením vzniká líh, který se z prokvašené zápary odděluje destilací. Při destilaci se odděluje nejen líh, ale i voda a řada látek. Vzniká surový líh s obsahem 85 – 95 obj. % etanolu. Surový líh se dále rafinuje aby se zbavil nežádoucích příměsí.
  • Rafinace se provádí opakovanou destilací a vzniká jemný líh a velejemný líh (tyto dva druhy se liší obsahem etanolu a příměsí). Velejemný líh je neutrální chuti a vůně, s vodou se nekalí. Méně kvalitní líh se používá k průmyslovým účelům.
  • Destilací a následnou rektifikací se získává čistý etylalkohol a odstraňují se nežádoucí látky.

Skladování lihovin:

  • skladují se v suchých, chladných a čistých místnostech, teplota 5 – 18°C, relativní vlhkost vzduchu do 70 %
  • chránit před slunečním zářením
  • emulzním lihovinám škodí teploty pod 5°C

Kontakt

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2024 All Rights Reserved.