2.ročník
SYSTÉM VRCHNÍHO ČÍŠNÍKA
– používá se při jednoduché obsluze, stejně tak i rajónový a skupinový systém
– tento systém je u nás nejrozšířenější v provozovnách s větším počtem míst
– spočívá v tom, že každý z kolektivu pod vedením vrchního číšníka plní svoji funkci
* vrchní číšník – plánuje, řídí, kontroluje, inkasuje
* jídlonoš – odpovídá za servis pokrmů
* nápojář – připravuje pracoviště, dělá debaras, odpovídá za servis nápojů
* polévkář – připravuje pracoviště, dělá debaras, odpovídá za servis polévek
výhody: využití různé úrovně kvalifikace číšníků, všichni nemusí ovládat vše
nevýhody: spokojenost hostů závisí na všech zaměstnancích mezi nimiž mohou být i nezodpovědní jedinci
Vrchní číšník
- plánuje, řídí a kontroluje práci podřízených
- odpovídá za úroveň obsluhy
- musí mít přirozenou autoritu, být příkladem ostatním
- zaučuje nové spolupracovníky
- vede administrativu, kasíruje hosty, odvádí tržby
Jídlonoš
- zodpovídá za servis pokrmů – zná jejich charakteristiku a způsob servisu
- zastupuje vrchního číšníka
Nápojář
- zodpovídá za servis nápojů – zná jejich sortiment, charakteristiku, přípravu a servis
- zajišťuje přípravu pracoviště
Polévkář
- zodpovídá za servis polévek – zná jejich charakteristiku a servis
- pomáhá při přípravě pracoviště a jeho úklidu
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.