Vnitřnosti
A OSTATNÍ VYUŽITELNÉ ČÁSTI
(charakteristika, rozdělení, využití v kuchyni)
Vnitřnosti:
- vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku
- dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina
- mozeček, brzlík a telecí játra jsou lehce stravitelná, plíce, dršťky a vemeno je hůře stravitelné
- vnitřnosti se vyznačují i vysokým obsahem purinových látek a proto jsou nevhodné při dně a onemocnění ledvin
- dále mohou obsahovat vysoké množství těžkých kovů (zejména játra a ledvinky)
- na trhu jsou vnitřnosti hovězí, vepřové, telecí, drůbeží
Játra:
Ledviny:
Mozek:
Slezina:
Brzlík:
Srdce:
Plíce:
Dršťky:
Jazyk:
Vemínka:
OSTATNÍ VYUŽITELNÉ ČÁSTI
Kosti:
- získávají se vykostěním hovězího, vepřového a telecího masa
- mají výživnou hodnotu, jelikož obsahují tuk, bílkoviny, minerální látky (zejména vápník a fosfor) a látky, které ovlivňují vůni a chuť
- kosti skladujeme krátkodobě při teplotě od 0 do 6°C
- obsahují lecitin (důležitý pro trávení tuků, činnost nervových buněk, rozpouští sklerotickou krustu na stěnách tepen) a železo
Výsekové kosti se dělí na:
- morkové kosti (hovězí ramenní, holenní a stehenní)
- řídké kosti (hovězí, vepřové, telecí)
- kosti z noh s řídkým morkem (hovězí )
- harfy (hovězí krční, hrudní, bederní obratle, žebra a hrudní kosti, obsahují 15% masa)
- ostatní výsekové kosti (obratle, lopatky, kloubové hlavice, křížové, hrudní a pánevní kosti)
Použití kostí:
- hovězí kosti se používají k přípravě vývarů a k zesilování omáček
- morek se používá k přípravě vložek a zavářek do polévek, do omáček
- telecí a vepřové kosti se používají na vývary, do bílých polévek a omáček
Krev:
- krev se považuje se za hodnotnou potravinu, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, glukózu, tuky, minerální látky (zejména železo)
- obsahuje hodně vody, proto se rychle kazí
u nás se používá hlavně krev vepřová, husí a kachní
vepřová krev se používá k přípravě jelítek, tmavé tlačenky, prejtu a zabijačkové polévky
hovězí a telecí krev se zpracovává průmyslově
husí a kachní krev se používá na samostatné pokrmy
Střeva:
- používají se jako obaly pro uzenářské výrobky
- musí pocházet ze zdravých zvířat a musí být dokonale čistá
- kromě střev se ještě používá močový měchýř, jícen a žaludek
Střeva dělíme na:
- tenká (kroužková),
- tlustá (okolní),
- slepé (deník),
- konečník a měchýř
Použití střev:
Hovězí střeva
- tenká na špekáčky, klobásy, salámy
- tlustá na suché trvanlivé salámy
- deník a konečník na měkké salámy, tlačenky, záviny
- měchýř k výrobě tlačenky a mortadely
Vepřová střeva
- tenká na jitrnice, tlustá na jelítka, tlačenky, deník a žaludek na tlačenky, konečník na játrový salám,
- měchýř na mortadelu a tlačenku
Skopová střeva
- na výrobu párků, klobás a k výrobě salámů
Telecí střeva
- jsou příliš slabá a proto se při výrobě používají omezeně
Koňská střeva
- při výrobě trvanlivých salámů
K umělým střevům patří cutisinová, pergamenová, papírové nebo celofánové obaly.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.