Pochutiny (káva, čaj a kávoviny)

káva, čaj a kávoviny

(další kapitoly – koření a ostatní pochutiny)

Káva, čaj a kávoviny:

K Á V A

  • patří mezi pochutiny, obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje funkci ledvin
  • velká spotřeba kávy způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem
  • jsou upravená semena plodů tropického keře kávovníku
  • kávovník pochází z jižní Etiopie

Existuje mnoho botanických druhů kávovníku z nichž nejvýzn. jsou:

  • kávovník arabský (tzv. arabica), který je nejrozšířenější a nejvíce ceněný druh kávy
  • kávovník kanephora (tzv. robusta), káva nižší kvality, ale odolnější proti chorobám
  • kávovník liberijský , nízká kvalita kávy, proto se používá do směsí kávy

Složení zelené kávy:

Složení různých druhů káv značně kolísá

obsah kofeinu 0,5 – 2,8 %,

bílkovin 10 -15 %, 10 – 15 % tuku,

6 – 12 % sacharidů, 9 -12 % vody,

zbytek tvoří celulóza, třísloviny, organické kyseliny a další látky

Pěstování kávy:

  • káva se získává z tropického keře kávovníku
  • plodem jsou bobule žluté, červené až fialové barvy (tzv. kávové třešně), které obsahují dvě semena obrácená k sobě zploštělou stranou
  • semena jsou obalena kožovitou a pergamenovou slupkou, ta se odstraňuje mokrou nebo suchou cestu
  • po usušení se káva loupe, leští a třídí.
  • takto upravená káva se označuje surová neboli zelená káva
  • káva se pěstuje zejména v Brazílii, Kolumbii, Guatemale, Angole, Mexiku, Kostarice, Africe

Pražení kávy:

  • k nám se dováží káva zelená, která se dále praží
  • praží se za neustálého míchání, při teplotě 200 až 220°C po dobu 10 až 20 minut
  • při pražení z kávových zrn uniká vodní pára, probíhá suchá destilace celé hmoty zrna
  • cukr karamelizuje a barví kávu do hněda
  • současně se uvolní všechny aromatické látky
  • pražením ztrácí káva na váze (17 – 20 %), ale získává na objemu (40- 50 %)
  • správným pražením získává káva příjemné aroma, zrno se snadno rozmáčkne a chuť harmonizuje s vůní
  • po upražení se z kávy odstraňují vadná zrna
  • káva se případně mele a dále balí
  • smícháním několika druhů zelené kávy se připravují kávové směsi
  • dobře upražit a sestavit směs kávy je uměním a také určitým tajemstvím výrobce
  • u nás se používá střední pražení

Tržní druhy kávy:

  • v prodeji je káva zrnková nebo mletá

Rozlišuje se pražená káva:

  • jednodruhová (např. Columbia, Rio)
  • kávové směsi (např. Extra Speciál, Mocca Royal, Standardní směs, Harmonie aj.)
  • káva bez kofeinu ( káva se zbavuje kofeinu ze zelené kávy organickými rozpouštědly)
  • instantní káva (rozemletá pražená káva se vyluhuje pod tlakem horkou vodou-výluh se zahustí a suší)
  • instantní káva bez kofeinu
  • rozpustná káva ochucená (instantní)

Skladování kávy:

  • pražená káva je vysoce hygroskopická, proto velmi snadno vlhne a pohlcuje cizí pachy
  • skladuje se v čistých, suchých a větratelných místnostech odděleně
  • je nutno ji chránit před kolísavými teplotami, vlhkostí a slunečním zářením

Č A J E

  • jsou různým způsobem zpracované nadzemní části bylin (listy, květy, plody), jejichž výluhy se používají jako nápoj
  • rozlišují se: čaj pravý, čaje ovocné a čaje bylinné

Čaj pravý:

  • jsou upravené lístky keře čajovníku čínského a stromkovité odrůdy čajovníku assamského
  • největšími producenty čaje jsou Indie, Srí Lanka, Gruzie, Čína, Japonsko, Vietnam, Indonésie a některé africké státy
  • Obsahuje: třísloviny, thein (alkaloid), vitamíny – B1, B2 a PP, z minerálních látek – fosfor, draslík, méně železa, vápníku a hořčíku
  • Zpracování čaje: Sklízí se vrcholový listový pupen a dva až pět mladých lístků (tzv. fleš). Nejkvalitnější jsou celé mladé čajové lístky. Lístky se nechají zavadnout, svinují se, fermentují, suší, třídí a balí.

Tržní druhy čaje dle způsobu zpracování:

Čaj černý

  • (fermentovaný) Na trhu je černý čaj listový, zlomkový, zlomkový lámaný, čajová drť a čajový prach
  • nejkvalitnější listový čaj bývá označován jako Flowery Orange Pekoe (FOP)

Žlutozelený čaj

  • (polofermentovaný) vyrábí se hlavně v Číně, má intenzivní vůni i chuťa často se parfémuje

Zelený čaj

  • (nefermentovaný) má větší povzbuzující účinky

Čaj ovoněný

  • (parfumovaný) do zeleného, nebo žlutozeleného čaje se přidávají vonné květy, případně plody (jasmín, růže, pomeranč)

Aromatizovaný čaj

  • připravuje se z černého čaje s příměsí z přírod. silic (citronová, bergamotová), nebo syntetických aromat

Bílý čaj

  • (stříbrný) květový – je čaj s příměsí kvítků čajovníku

F e r m e n t a c e:

  • je kvasný proces probíhající za zvýšené teploty a vlhkosti při kterém oxidují třísloviny a rozkládá se chlorofyl-vytváří se během něj typické čajové aroma
  • zvláštním druhem čaje je japonská matcha, jemně mletý zelený čajový prášek, který se po zalití horkou vodou našlehá a pije s nálevem-obsahuje minerály a vitamíny

Čaje ovocné:

  • jsou směsi sušeného ovoce, části rostlin a přírodních výtažků
  • na trhu je čaj šípkový, ovocný, Klub čaj, z černého rybízu, borůvek, broskví, manga, ananasu apod.
  • mohou být dochucené mandarinkovým, citronovým, grapefruitovým, nebo bergamotovým olejem
  • ovocných směsí je na trhu velké množství

Čaje bylinné:

  • jsou to sušené části (květy, listy, plody, semena) jedné nebo několika bylin, většinou léčivých
  • někdy jsou kombinované s ovocem
  • v prodeji jsou např. kopřivový, feniklový, mátový, meduňkový, lipový, heřmánkový, nebo ibiškový čaj
  • Rooibos a červené lapacho jsou dovážené bylinné čaje, které obsahují mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek
  • bylinné čaje patří mezi ochranné potraviny
  • Přechod mezi bylinnými čaji a pravým čajem tvoří maté, které je oblíbeným nápojem obyvatel Jižní Ameriky
  • jsou to listy subtropického stromu cesmíny paraguajské.
  • Na trhu jsou čaje připravené z jednoho druhu černého čaje, např: Assam, Darjeeling, Milford, Earl Gray
  • Ale také ze směsí, jako třeba: Asijský, Africký, Piknik, Rubín, Granát aj.

Čaje rozpustné(instantní):

  • získané extrakcí čaje (černého, ovocného, bylinného) horkou vodou

Skladování čajů:

  • čaje se skladují v suchých, čistých a dobře větratelných místnostech
  • teplota během skladování nesmí přesáhnout 20 °C, a relativní vlhkost vzduchu 70 %
  • chráníme ho před slunečním zářením a kolísáním teplot

K Á V O V I N Y

  • jsou výrobky, které neobsahují kofein a nepůsobí na nervovou soustavu
  • zpracovávají se části rostlin, které obsahují sacharidy, bílkoviny, oleje a třísloviny
  • povzbuzují vyměšování trávicích šťáv, mají však sytící účinek a výživnou hodnotu
  • vyrábějí se upražením zejména čekanky, ječmene, žita, sójových bobů, cukrovky, fíků aj.
  • surovina se čistí, krájí, suší, praží a rozemílá

Tržní druhy kávovin:

  • Kávoviny se rozdělují na kávové náhražky, přísady ke kávě a kávovinové směsi

Kávové náhražky

obilné kávy (př. Žitovka, Sladovka) - nahrazují kávu - sójová káva

Přísady ke kávě

základem je pražená čekanka, ke které se přidává pražená cukrovka nebo pražené fíky v prodeji je např. Karo, cikorka

Kávovinové směsi

vyrábějí se z kávové náhražky a kávové přísady na trhu př. Melta, Silka

Kávovinové extrakty

  • výroba kávovinových extraktů je obdobná jako výroba rozpustné kávy
  • mají rychlou přípravu nápoje jak za tepla, tak za studena
  • základní surovinou pro výrobu je kávovinová směs
  • v prodeji např. Vita káva, Kavyt, Caro

Kontakt

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2023 All Rights Reserved.