Pochutiny (káva, čaj a kávoviny)
(další kapitoly – koření a ostatní pochutiny)
Káva, čaj a kávoviny:
K Á V A

- patří mezi pochutiny, obsahuje alkaloid kofein, který povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje funkci ledvin
- velká spotřeba kávy způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem
- jsou upravená semena plodů tropického keře kávovníku
- kávovník pochází z jižní Etiopie
Existuje mnoho botanických druhů kávovníku z nichž nejvýzn. jsou:
- kávovník arabský (tzv. arabica), který je nejrozšířenější a nejvíce ceněný druh kávy
- kávovník kanephora (tzv. robusta), káva nižší kvality, ale odolnější proti chorobám
- kávovník liberijský , nízká kvalita kávy, proto se používá do směsí kávy
Složení zelené kávy:
Složení různých druhů káv značně kolísá
obsah kofeinu 0,5 – 2,8 %,
bílkovin 10 -15 %, 10 – 15 % tuku,
6 – 12 % sacharidů, 9 -12 % vody,
zbytek tvoří celulóza, třísloviny, organické kyseliny a další látky
Pěstování kávy:
- káva se získává z tropického keře kávovníku
- plodem jsou bobule žluté, červené až fialové barvy (tzv. kávové třešně), které obsahují dvě semena obrácená k sobě zploštělou stranou
- semena jsou obalena kožovitou a pergamenovou slupkou, ta se odstraňuje mokrou nebo suchou cestu
- po usušení se káva loupe, leští a třídí.
- takto upravená káva se označuje surová neboli zelená káva
- káva se pěstuje zejména v Brazílii, Kolumbii, Guatemale, Angole, Mexiku, Kostarice, Africe


Pražení kávy:
- k nám se dováží káva zelená, která se dále praží
- praží se za neustálého míchání, při teplotě 200 až 220°C po dobu 10 až 20 minut
- při pražení z kávových zrn uniká vodní pára, probíhá suchá destilace celé hmoty zrna
- cukr karamelizuje a barví kávu do hněda
- současně se uvolní všechny aromatické látky
- pražením ztrácí káva na váze (17 – 20 %), ale získává na objemu (40- 50 %)
- správným pražením získává káva příjemné aroma, zrno se snadno rozmáčkne a chuť harmonizuje s vůní
- po upražení se z kávy odstraňují vadná zrna
- káva se případně mele a dále balí
- smícháním několika druhů zelené kávy se připravují kávové směsi
- dobře upražit a sestavit směs kávy je uměním a také určitým tajemstvím výrobce
- u nás se používá střední pražení


Tržní druhy kávy:
- v prodeji je káva zrnková nebo mletá
Rozlišuje se pražená káva:
- jednodruhová (např. Columbia, Rio)
- kávové směsi (např. Extra Speciál, Mocca Royal, Standardní směs, Harmonie aj.)
- káva bez kofeinu ( káva se zbavuje kofeinu ze zelené kávy organickými rozpouštědly)
- instantní káva (rozemletá pražená káva se vyluhuje pod tlakem horkou vodou-výluh se zahustí a suší)
- instantní káva bez kofeinu
- rozpustná káva ochucená (instantní)

Skladování kávy:
- pražená káva je vysoce hygroskopická, proto velmi snadno vlhne a pohlcuje cizí pachy
- skladuje se v čistých, suchých a větratelných místnostech odděleně
- je nutno ji chránit před kolísavými teplotami, vlhkostí a slunečním zářením

Č A J E

- jsou různým způsobem zpracované nadzemní části bylin (listy, květy, plody), jejichž výluhy se používají jako nápoj
- rozlišují se: čaj pravý, čaje ovocné a čaje bylinné
Čaj pravý:
- jsou upravené lístky keře čajovníku čínského a stromkovité odrůdy čajovníku assamského
- největšími producenty čaje jsou Indie, Srí Lanka, Gruzie, Čína, Japonsko, Vietnam, Indonésie a některé africké státy
- Obsahuje: třísloviny, thein (alkaloid), vitamíny – B1, B2 a PP, z minerálních látek – fosfor, draslík, méně železa, vápníku a hořčíku
- Zpracování čaje: Sklízí se vrcholový listový pupen a dva až pět mladých lístků (tzv. fleš). Nejkvalitnější jsou celé mladé čajové lístky. Lístky se nechají zavadnout, svinují se, fermentují, suší, třídí a balí.
Tržní druhy čaje dle způsobu zpracování:
Čaj černý
- (fermentovaný) Na trhu je černý čaj listový, zlomkový, zlomkový lámaný, čajová drť a čajový prach
- nejkvalitnější listový čaj bývá označován jako Flowery Orange Pekoe (FOP)

Žlutozelený čaj
- (polofermentovaný) vyrábí se hlavně v Číně, má intenzivní vůni i chuťa často se parfémuje

Zelený čaj
- (nefermentovaný) má větší povzbuzující účinky

Čaj ovoněný
- (parfumovaný) do zeleného, nebo žlutozeleného čaje se přidávají vonné květy, případně plody (jasmín, růže, pomeranč)

Aromatizovaný čaj
- připravuje se z černého čaje s příměsí z přírod. silic (citronová, bergamotová), nebo syntetických aromat

Bílý čaj
- (stříbrný) květový – je čaj s příměsí kvítků čajovníku

F e r m e n t a c e:
- je kvasný proces probíhající za zvýšené teploty a vlhkosti při kterém oxidují třísloviny a rozkládá se chlorofyl-vytváří se během něj typické čajové aroma
- zvláštním druhem čaje je japonská matcha, jemně mletý zelený čajový prášek, který se po zalití horkou vodou našlehá a pije s nálevem-obsahuje minerály a vitamíny
Čaje ovocné:
- jsou směsi sušeného ovoce, části rostlin a přírodních výtažků
- na trhu je čaj šípkový, ovocný, Klub čaj, z černého rybízu, borůvek, broskví, manga, ananasu apod.
- mohou být dochucené mandarinkovým, citronovým, grapefruitovým, nebo bergamotovým olejem
- ovocných směsí je na trhu velké množství
Čaje bylinné:
- jsou to sušené části (květy, listy, plody, semena) jedné nebo několika bylin, většinou léčivých
- někdy jsou kombinované s ovocem
- v prodeji jsou např. kopřivový, feniklový, mátový, meduňkový, lipový, heřmánkový, nebo ibiškový čaj
- Rooibos a červené lapacho jsou dovážené bylinné čaje, které obsahují mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek
- bylinné čaje patří mezi ochranné potraviny
- Přechod mezi bylinnými čaji a pravým čajem tvoří maté, které je oblíbeným nápojem obyvatel Jižní Ameriky
- jsou to listy subtropického stromu cesmíny paraguajské.
- Na trhu jsou čaje připravené z jednoho druhu černého čaje, např: Assam, Darjeeling, Milford, Earl Gray
- Ale také ze směsí, jako třeba: Asijský, Africký, Piknik, Rubín, Granát aj.
Čaje rozpustné(instantní):
- získané extrakcí čaje (černého, ovocného, bylinného) horkou vodou

Skladování čajů:
- čaje se skladují v suchých, čistých a dobře větratelných místnostech
- teplota během skladování nesmí přesáhnout 20 °C, a relativní vlhkost vzduchu 70 %
- chráníme ho před slunečním zářením a kolísáním teplot

K Á V O V I N Y

- jsou výrobky, které neobsahují kofein a nepůsobí na nervovou soustavu
- zpracovávají se části rostlin, které obsahují sacharidy, bílkoviny, oleje a třísloviny
- povzbuzují vyměšování trávicích šťáv, mají však sytící účinek a výživnou hodnotu
- vyrábějí se upražením zejména čekanky, ječmene, žita, sójových bobů, cukrovky, fíků aj.
- surovina se čistí, krájí, suší, praží a rozemílá
Tržní druhy kávovin:
- Kávoviny se rozdělují na kávové náhražky, přísady ke kávě a kávovinové směsi

Kávové náhražky
obilné kávy (př. Žitovka, Sladovka) - nahrazují kávu - sójová káva

Přísady ke kávě
základem je pražená čekanka, ke které se přidává pražená cukrovka nebo pražené fíky v prodeji je např. Karo, cikorka

Kávovinové směsi
vyrábějí se z kávové náhražky a kávové přísady na trhu př. Melta, Silka
Kávovinové extrakty
- výroba kávovinových extraktů je obdobná jako výroba rozpustné kávy
- mají rychlou přípravu nápoje jak za tepla, tak za studena
- základní surovinou pro výrobu je kávovinová směs
- v prodeji např. Vita káva, Kavyt, Caro

Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2023 All Rights Reserved.