Potraviny rostlinného původu
a další kapitoly na odkazu (ovoce a zelenina), (brambory, mák a houby), (mlýnské výrobky, těstoviny, pekárenské a cukrářské výrobky)
LUŠTĚNINY
- jsou suchá semena motýlokvětých rostlin
- u nás jsou nejznámější hrách, fazole, čočka a sója
SLOŽENÍ A VÝZNAM:
- mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín A
- obsahují ve větším množství oligosacharidy, které způsobují nadýmání, jsou hůře stravitelné
DRUHY LUŠTĚNIN:
H r á ch
- jsou zralá semena hrachu setého, je nejrozšířenější luštěninou mírného pásma
- na trhu je hrách zelený, žlutý, barevná směs – celý, půlený, loupaný, neloupaný
- loupaný hrách není nutné před vařením namáčet, je vhodný na kaše
C i z r n a ( římský hrách):
- se podobá velkému hrachu, má jemně oříškovou chuť
- pochází ze západní Asie, je na trhu celá nebo půlená
- má velkou výživnou hodnotu ( 30 % bílkovin, 8 % tuku, 44 % uhlohydrátů, řadu vitamínů a minerálních látek)má delší dobu vaření, proto se doporučuje namočit do slané vody
- poté se slaná voda scedí, cizrna se zalije studenou vodou a uvaří
Č o č k a :
- podle velkosti zrn rozdělujeme čočku na velkozrnnou a drobnozrnnou
- v prodeji je čočka zelená, hnědá a různě barevná, dále loupaná a neloupaná
- má lepší stravitelnost než hrách a fazole
- má vysoký podíl železa a mědi, vyšší podíl purinových látek
- různé odrůdy čočky se obvykle nazývají podle barvy
S ó j a:
- jsou semena jednoleté keříčkovité rostliny, která pochází z Číny
- semena jsou různě veliká, mají různý tvar i barvu
- je nejvýznamnější luštěninou
- k přípravě jídel je nejvhodnější sója žlutá
- po uvaření se kombinuje s rýží a různými druhy zeleniny-má vysoký podíl bílkovin, tuku, z minerálních látek převládají draslík, fosfor a hořčík
- ze sóji se vyrábí mouka, olej, sýr (tofu), mléko, sójová omáčka, sójové maso
- bílkoviny sójových bobů mají vyšší biologickou hodnotu než ostatní luštěniny
- sojové klíčky jsou bohaté na vitamíny B a přidávají se do salátů
Vady luštěnin:
Skladování a ošetření luštěnin:
- Ve vlhkém prostředí plesniví a jsou zatuchlé.
- Skladují ve vzdušných, suchých a chladných prostorách, uložená v regálech.
Použití luštěnin ve stravování:
- Používají na přípravu polévek, kaší, jako příloha k masu a do salátů.
- Fazole, sója a čočka se hodí k naklíčení
- Syrové klíčky se používají do salátů.
OBILOVINY
OBILOVINY:
- jsou semena jednoletých ušlechtilých travin
- protože se z obilí vyrábí mouka a z mouky chléb, je nejdůležitější kulturní rostlinou
Obilí se využívá:
- k výrobě mouky a mlýnských výrobků (pšenice, žito)
- k úpravě samostatných pokrmů nebo příloh k jídlům (rýže, pohanka)
- při výrobě šrotu (pšenice, kukuřice)
- při výrobě piva a lihu (ječmen, žito, rýže)
- při výrobě kávovin (žito, ječmen)
- jako krmiva pro hospodářské zvířectvo
Složení obilovin:
- Sacharidy – škrob, cukr, celulóza, vláknina
- Bílkoviny – lepek
- Tuky
- Minerální látky – draslík, hořčík, fosfor
- Vitamíny – skupiny B, E v klíčku, PP
- Voda
- Enzymy štěpící cukry, bílkoviny a tuky
Mají květenství :
- klas (pšenice, žito, ječmen)
Mají květenství :
- lata (oves, proso, čirok, rýže)
- palice (kukuřice)
Význam ve výživě:
- Obiloviny jsou hlavní potravinou téměř všech národů. Jako potravina kryjí 35 % energetické hodnoty, tudíž v úhradě energie patří na první místo. Obiloviny jsou důležité pro obsah minerálních látek, vitamínů B1 a B2 a vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi a usnadňuje pohyb střev.
Druhy obilovin, použití ve stravování:
Rýže:
- u nás se nepěstuje, pěstuje se v tropických a subtropických oblastech
Rozlišuje se:
- rýže setá (bažinná) vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování
- rýže horská , je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy
- Existuje řada odrůd rýže, liší se od sebe velikostí, tvarem(jehličkovitá, oválná, vejčitá), průsvitností zrn ( sklovitá, mléčná).
- Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští.
- Dále se rýže zpracovává na škrob, mouku, rýžové víno (saké) a pálenku.
- Divoká rýže je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.)
- Na trhu je rýže loupaná, neloupaná, předvařená, parboiled (technologicky upravená horkou parou), pufovaná ( tzv. burisony, je to rýže napařená a při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem), jasmínová rýže, basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí).
Posuzování jakosti obilí:
- Smyslově se hodnotí – vzhled, barva, podíl poškozených a cizích zrn, napadení živočišnými škůdci, vůně.
- Laboratorně se hodnotí – obsah vody, obsah příměsí, škrobnatost.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2023 All Rights Reserved.