Vejce
(význam ve výživě, složení, tržní druhy, skladování, vady vajec a jejich použití)
VEJCE

- pro potravinářské účely se používají vejce slepičí (křepelčí jako lahůdka)
- z hlediska výživy jsou vejce vedle mléka a masa nejhodnotnější potravinou
Význam ve výživě:
- dobře stravitelné, záporem je obsah cholesterolu
Složení vajec:
- bílkoviny, žloutkový olej, sacharidy, minerální látky (Ca, P, Fe, S, Mg) vitamíny ( A, D, B1, B2,B12 )
- křepelčí vajíčka mají vysoký obsah ML a V

Tržní druhy vajec:
- Označují se na skořápce písmenem příslušné kategorie hmotnosti v kruhu nebo oválu. Vejce skupiny B nejsou hmotnostně tříděna.


Stavba ptačího vejce:
- skořápka
- vnější papírová blána
- vnitřní papírová blána
- poutko
- vnější řídký bílek
- hustý bílek
- žloutková blána
- výživný žloutek
- zárodečný terčík (tvořivý žloutek + zárodek)
- tmavý (žlutý) žloutek
- světlý žloutek
- vnitřní řídký bílek
- poutko
- vzduchová komůrka
- kutikula

Další druhy vajec:
vejce perličky – hnědá skvrnitá skořápka, jemnější chuť, vaří se 3 až 5 minut
pštrosí vejce – v prodeji vzácně, má silnou skořápku, chutné, 20krát větší než slepičí
křepelčí vejce – dekorativní skvrnitá skořápka s četrno-hnědým zabarvením, bohaté na minerální látky
černé vejce – používá se v čínské kuchyni, syrová kachní vejce se spec. nakládají, mají nepatrně rybí příchuť, podávají se studená, krájená i se změklou skořápkou, nebo dušená.
Vady vajec:
- fyzikální (vysychání, smíšení žloutku a bílku, porušení skořápky)
- chemické ( řídnutí bílku, smíšení žloutku s vodou z bílku)
- mikrobiologické ( rozklad – vejce zapáchají)

Skladování vajec:
- čerstvá a chladírenská – co nejkratší dobu, při teplotě 5 až 18 °C, relativní vlhkost vzduchu 70 až 75 %, v temnu, ukládají se špičkou dolů
- při technologickém zpracování nutno dodržovat tech. postupy a hygienické podmínky (nebezpečí salmonelózy)
Použití vajec ve stravování:
- Ve společném stravování se nesmí používat vejce kachní a husí.
- Vaječné výrobky :
- vaječná melanž – směs bílků a žloutků
- zmrazená vaječná hmota -zmrazená směs vajec
- sušená vaječná hmota – získává se rozprašováním obsahu vajec do prostoru s horkým vzduchem
- sušený vaječný bílek,
- sušený vaječný žloutek


Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2023 All Rights Reserved.