Nealkoholické nápoje

(charakteristika, rozdělení)

Nealko nápoje:

  • neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % obj., což je 5,5 g v l litru

Limonády:

  • jsou nápoje vyrobené z limonádového sirupu, pitné vody a případně oxidu uhličitého
  • pro zvýšení trvanlivosti se mohou limonády pasterovat nebo chemicky konzervovat (sorbanem draselným)
  • slouží jako osvěžující nápoje, při konzumaci většího množství mohou způsobit pocit tlaku v žaludku (rychlým uvolňováním oxidu uhličitého), případně plynatost

Rozdělení limonád:

na nesycené a sycené

Sycené se dále dělí na:

ovocné limonády – z ovocných sirupů (jablečná, malinová, borůvková, pomerančová apod.)

ovocné limonády s příchutí – z ovocných sirupů s příchutí (ovocná s příchutí malin atd.)

tresťové limonády – s přídavkem cukru. limonádových trestí (aromatické látky a barviva)

speciální limonády, které dále dělíme na:

kolové (Pepsi Cola, Coca Cola)

tonikové (obsahují chinin – Tonic Water, arotonic)

dietní ( určené pro diabetiky)

bylinné (jablečnobylinná, Alpské byliny s vitamínem C)

Ovocné a zeleninové šťávy:

  • jsou výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje
  • obsahují lehce stravitelné monosacharidy (glukózu a fruktózu), organické kyseliny (citronovou, jablečnou, vinnou), které zvyšují osvěžující účinek, podporují vylučování trávicích šťáv a činnost střevní mikroflory

Rozdělení:

  • čiré přírodní šťávy – pomerančová šťáva 100 %, ananasová 100 %, grapefruitsaft 100 %
  • dřeňové upravované šťávy (džusy) – obsahují rozptýlenou dřeň, mohou být ředěné vodou a upravované cukrem
  • zeleninové šťávy – 100 % šťáva rajčatová, mrkvová, zeleninová směs 100 %.

Zahuštěné ovocné šťávy:

  • jsou přírodní ovocné šťávy, upravené snížením původního obsahu vody (tzv. koncentráty)
  • používají se jako polotovary pro výrobu ovocných šťáv, sirupů a ovocných nealkoholických nápojů
  • vyrábějí se téměř ze všech druhů ovoce
  • vylisovaná šťáva se odstředí, filtruje, vyčeří a zahušťuje se na vakuových odparkách
  • v prodeji je citronová, mandarinková, ananasová aj.

Ovocné nápoje:

  • jsou to nápoje s vyšším obsahem ovocné sušiny než mají ovocné limonády a s nižším obsahem ovocné sušiny než mají upravované ovocné šťávy (džusy)
  • vyrábějí se z ovocné suroviny, cukru, vody a různých přísad (např. kys. citronová, karamel, přírodní aromata)
  • vyrábějí se ovocné nápoje jednodruhové, vícedruhové, směsi
  • některé tržní druhy se sytí oxidem uhličitým
  • speciální skupinu ovocných nápojů tvoří tzv. ovocné nektary, které mají vyšší obsah přírodní ovocné šťávy (až 70 %) a vysoký obsah jemně rozptýlených částeček ovocné dužiny

Sirupy:

  • jsou výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek nebo z rostlinných výtažků případně drog, oslazené vhodným sladidlem
  • používají se k výrobě limonád, ochucených stolních vod, ochucených minerálních vod nebo k přípravě nápojů v domácnosti

Tržní druhy sirupů:

  • ovocné – základem je přírodní ovocná šťáva , mohou se přichucovat vonnými a chuťovými látkami . Některé se vitaminizují. V prodeji je černý rybíz, lesní směs, mandarinka a další.
  • limonádové – používají se při výrobě nealkoholických nápojů
  • zeleninové – základem jsou přírodní zeleninové šťávy (Karotela)
  • bylinné – výroba z jablečného koncentrátu, cukru, škrobového sirupu, výluhů bylin, kyseliny citronové. V prodeji je lipový, mátový aj.
  • s příchutí – vyrábí se z pitné vody, cukru a z přírodní nebo syntetické vonné a chuťové látky.
  • dietetické – patří sem nízkoenergetické (nižší obsah cukru, označují se Light), diabetické (slazené umělým sladidlem) a sirupy pro sportovce (pro přípravu iontového nápoje Sprint).
  • ostatní sirupy – Barley, Sirup expreso tea

Ostatní nealkoholické nápoje:

  • posilující (tzv. izotonické) – pro sportovce, pracovníky v horkých provozech, řidiče, účastníky diskoték, obsahují vitamíny C, B a stopové prvky, některé obsahují látky povzbuzující duševní činnost (kofein). V prodeji Semtex, Sport ideal, Iso Sprint aj.
  • léčivé šťávy – jsou to přírodní zeleninové nebo ovocné šťávy doplněné vitamíny a minerálními látkami.
  • ledový čaj – je vodný výluh čaje (černého, ovocného, bylinného) s přísadou ovocné šťávy, oslazený a ochucený dalšími přísadami.
  • ledová káva – je pasterovaný kávový odvar typu espresso

Skladování nealkoholických nápojů:

  • skladují se ve vzdušných, dobře větraných, temných a čistých místnostech
  • teplota od 2 do 15°C, u konzervovaných výrobků 2 až 20°C a relativní vlhkost vzduchu nejvýše 70 %

servis nealko nápojů a mnoho dalšího se dozvíte zde www.stolniceni.cz/nealkoholicke-napoje/

Kontakt

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2024 All Rights Reserved.