Nealkoholické nápoje
(charakteristika, rozdělení)
Nealko nápoje:
- neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % obj., což je 5,5 g v l litru
Limonády:
- jsou nápoje vyrobené z limonádového sirupu, pitné vody a případně oxidu uhličitého
- pro zvýšení trvanlivosti se mohou limonády pasterovat nebo chemicky konzervovat (sorbanem draselným)
- slouží jako osvěžující nápoje, při konzumaci většího množství mohou způsobit pocit tlaku v žaludku (rychlým uvolňováním oxidu uhličitého), případně plynatost
Rozdělení limonád:
na nesycené a sycené
Sycené se dále dělí na:
ovocné limonády – z ovocných sirupů (jablečná, malinová, borůvková, pomerančová apod.)
ovocné limonády s příchutí – z ovocných sirupů s příchutí (ovocná s příchutí malin atd.)
tresťové limonády – s přídavkem cukru. limonádových trestí (aromatické látky a barviva)
speciální limonády, které dále dělíme na:
– kolové (Pepsi Cola, Coca Cola)
–tonikové (obsahují chinin – Tonic Water, arotonic)
–dietní ( určené pro diabetiky)
–bylinné (jablečnobylinná, Alpské byliny s vitamínem C)
Ovocné a zeleninové šťávy:
- jsou výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje
- obsahují lehce stravitelné monosacharidy (glukózu a fruktózu), organické kyseliny (citronovou, jablečnou, vinnou), které zvyšují osvěžující účinek, podporují vylučování trávicích šťáv a činnost střevní mikroflory
Rozdělení:
- čiré přírodní šťávy – pomerančová šťáva 100 %, ananasová 100 %, grapefruitsaft 100 %
- dřeňové upravované šťávy (džusy) – obsahují rozptýlenou dřeň, mohou být ředěné vodou a upravované cukrem
- zeleninové šťávy – 100 % šťáva rajčatová, mrkvová, zeleninová směs 100 %.
Zahuštěné ovocné šťávy:
- jsou přírodní ovocné šťávy, upravené snížením původního obsahu vody (tzv. koncentráty)
- používají se jako polotovary pro výrobu ovocných šťáv, sirupů a ovocných nealkoholických nápojů
- vyrábějí se téměř ze všech druhů ovoce
- vylisovaná šťáva se odstředí, filtruje, vyčeří a zahušťuje se na vakuových odparkách
- v prodeji je citronová, mandarinková, ananasová aj.
Ovocné nápoje:
- jsou to nápoje s vyšším obsahem ovocné sušiny než mají ovocné limonády a s nižším obsahem ovocné sušiny než mají upravované ovocné šťávy (džusy)
- vyrábějí se z ovocné suroviny, cukru, vody a různých přísad (např. kys. citronová, karamel, přírodní aromata)
- vyrábějí se ovocné nápoje jednodruhové, vícedruhové, směsi
- některé tržní druhy se sytí oxidem uhličitým
- speciální skupinu ovocných nápojů tvoří tzv. ovocné nektary, které mají vyšší obsah přírodní ovocné šťávy (až 70 %) a vysoký obsah jemně rozptýlených částeček ovocné dužiny
Sirupy:
- jsou výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek nebo z rostlinných výtažků případně drog, oslazené vhodným sladidlem
- používají se k výrobě limonád, ochucených stolních vod, ochucených minerálních vod nebo k přípravě nápojů v domácnosti
Tržní druhy sirupů:
- ovocné – základem je přírodní ovocná šťáva , mohou se přichucovat vonnými a chuťovými látkami . Některé se vitaminizují. V prodeji je černý rybíz, lesní směs, mandarinka a další.
- limonádové – používají se při výrobě nealkoholických nápojů
- zeleninové – základem jsou přírodní zeleninové šťávy (Karotela)
- bylinné – výroba z jablečného koncentrátu, cukru, škrobového sirupu, výluhů bylin, kyseliny citronové. V prodeji je lipový, mátový aj.
- s příchutí – vyrábí se z pitné vody, cukru a z přírodní nebo syntetické vonné a chuťové látky.
- dietetické – patří sem nízkoenergetické (nižší obsah cukru, označují se Light), diabetické (slazené umělým sladidlem) a sirupy pro sportovce (pro přípravu iontového nápoje Sprint).
- ostatní sirupy – Barley, Sirup expreso tea
Ostatní nealkoholické nápoje:
- posilující (tzv. izotonické) – pro sportovce, pracovníky v horkých provozech, řidiče, účastníky diskoték, obsahují vitamíny C, B a stopové prvky, některé obsahují látky povzbuzující duševní činnost (kofein). V prodeji Semtex, Sport ideal, Iso Sprint aj.
- léčivé šťávy – jsou to přírodní zeleninové nebo ovocné šťávy doplněné vitamíny a minerálními látkami.
- ledový čaj – je vodný výluh čaje (černého, ovocného, bylinného) s přísadou ovocné šťávy, oslazený a ochucený dalšími přísadami.
- ledová káva – je pasterovaný kávový odvar typu espresso
Skladování nealkoholických nápojů:
- skladují se ve vzdušných, dobře větraných, temných a čistých místnostech
- teplota od 2 do 15°C, u konzervovaných výrobků 2 až 20°C a relativní vlhkost vzduchu nejvýše 70 %
servis nealko nápojů a mnoho dalšího se dozvíte zde www.stolniceni.cz/nealkoholicke-napoje/
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.