2.ročník

APERITIVY

Podávání aperitivů má gastronomický a společenský význam.

APERITIV – podáváme 10 až 15 minut před začátkem stolování, má za úkol podráždit
chuťové buňky, povzbudit chuť k jídlu. Měl by být suchý nebo polosuchý a krátký (do obsahu 1 dcl).

Jako aperitivy můžeme nabídnout:

– vermuty

– míšené nápoje

– suchá dezertní vína

– suchý sekt

– ovocné a zeleninové šťávy

– sklenku kvalitního piva

– pro pánské společnosti je možno nabídnout jako aperitiv i lihoviny

Vermuty – dobře vychlazené, s plátkem citronu nebo olivou, ve sklenkách na stopce, či v širších kónických sklenkách bez stopky, obvykle o obsahu 1 dcl

Míšené nápoje – pouze suché, výjimečně polosuché, připravované převážně v míchací sklenici, podávané ve skle typu špička nebo miska o obsahu 1 dcl (nezapomenout na talířky na odložení míchátek atd.)

Suchá dezertní vína – nechlazená, na stopce, obvykle v množství 5cl (oblíbená jsou portská a sherry)

Suchý sekt – na přání hostů (sekt se běžně zařazuje v menu k moučníku, ale lze nabídnout jeho suchou variantu i jako aperitiv) 

Ovocné a zeleninové šťávy – nabízíme především dětem, starším a nemocným lidem, ve vodovkách či na nízké stopce o obsahu 1 dcl

Sklenka kvalitního piva – opět na přání hostů v malém množství lze použít jako aperitiv 

Lihoviny – před jídlem pijí ponejvíce muži, mezi oblíbené patří např. vodka, meruňkovice, slivovice, hruškovice aj., obvykle v množství do 5cl 

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.