Telecí maso
(charakteristika, rozdělení, využití v kuchyni)
Charakteristika telecího masa:
- telecí maso je bledě růžové až růžové, jemně vláknité, měkké konzistence a libové
- obsahuje více vody než maso hovězí
- vzhledem k malému podílu tuku je lehce stravitelné a vhodné na dietní a dětskou výživu
- telecí maso má příjemnou chuť s vůní po mléce
- nejlepší je z tří až pětitýdenních kusů (z tzv. savých telat) o hmotnosti kolem 60 kg
Telecí maso patří mezi bílé druhy a je velmi vhodné na přípravu diet a pro diferencovanou stravu. Má světle růžovou barvu, ledvinka je obrostlá lojem. Syrové maso je cítit po mléce. Telecí maso má velké množství vody a poměrně rychle se kazí, je nutno důkladně kontrolovat jeho kvalitu. Dobře živené kusy mají maso pevné, zmasilé a nejsou vystouplé kosti. Z biologicky hodnotných látek je nejvýznamnější obsah vitamínu „B“. Nejkvalitnější je telecí kýta a z vnitřností jsou nejcennější játra, slezina, brzlík.
VODOCHODSKÁ, Libuše, ŠTĚPÁNEK, Karel. Technologie v kostce. Vydání první. Úvaly:Ratio.
Použití jednotlivých částí v kuchyni:
- kýta – minutky (řízky, medailónky, filé), pečení, dušení, smažení
- hrudí – pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení
- pupek – pečení, plnění, dušení, mleté úpravy
- kolínka – vaření, dušení, pečení
- nožičky – vaření, na rosoly
- krk – na pečení (karbanátek) – pečení, mleté úpravy
- hrudí – pečení, plnění, vaření, zadělávání, dušení
- pupek – pečení, plnění, dušení, mleté úpravy
- kolínka – vaření, dušení, pečení
- nožičky – vaření, na rosoly
Telecí droby:
- srdce
- plíce
- jazyk
- mozek
- okruží (předžaludky telat a část střeva)
- slezina
- brzlík (růstová žláza)
- Pokrmy z telecích vnitřností připravujeme jako speciality studené nebo teplé kuchyně.
- Upravujeme je více tepelnými způsoby než vnitřnosti hovězí (vařením, dušením, opékáním, pečením, grilováním i smažením).
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.