Potraviny a nápoje

OBSAH
(kliknutím na název se dostanete na příslušnou stránku)
1. Výživa (význam, racionální výživa, poživatiny – rozdělení)
2. Složení potravin – živiny (bílkoviny, sacharidy, lipidy – tuky a oleje). Základní dělení potravin.
3. Ochranné látky (vitamíny, minerální látky, voda, eregetická a biologická hodnota potravin)
4. Jakost potravin, skladování, nákazy (hodnocení jakosti, rozklady potravin, skladování, ošetřování a konzervace, nákazy z potravin)
5. Potraviny rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory, houby, luštěniny, obiloviny, mlýnské výrobky, těstoviny)
6. Pochutiny – rozdělení (koření, káva, čaj a kávoviny, ostatní pochutiny)
7. Sladidla (řepný cukr, včelí med, náhradní sladidla)
8. Vejce
9. Mléko a mléčné výrobky
10. Tuky

1. Maso (složení a význam ve výživě, kvalitní znaky masa, zrání, skladování, vady, konzervace)
2. Hovězí maso (charakteristika, rozdělení, využití v kuchyni)
3. Vepřové maso
4. Skopové, koňské, kozí, králičí maso
5. Vnitřnosti a ostatní využitelné části
6. Masné výrobky
7. Drůbež (charakteristika, rozdělení, využití)
8. Zvěřina (charakteristika, rozdělení, využití)
9. Ryby (charakteristika, rozdělení, využití)
10. Korýši, měkkýši
11. Konvenience (charakteristika, rozdělení, význam)
12. Nápoje (rozdělení, význam)
12. Voda
12. Nealkoholické nápoje
12. Pivo
12. Víno
12. Lihoviny

1. Fyziologie výživy
2. Trávicí ústrojí a jeho části (popis, funkce), trávicí soustava
3. Vstřebávání živin a ostatních složek potravy
4. Krevní a mízní oběh
5. Žlázy s vnitřní sekrecí
6. Hormony
7. Vylučovací ústrojí
8. Nervová soustava (význam při trávení)
9. Výživa a způsoby stravování
10. Zásady správné výživy
11. Vývoj stravování
12. Výživové normy, doporučené denní dávky živin
13. Druhy stravy
14. Směry ve výživě
15. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby
16. Diferencované stravování
17. Léčebná výživa
18. Energetické a biologické hodnoty pokrmů (tabulky složení a výživových hodnot poživatin, ztráty živin při skladování a úpravě potravin, EH, BH a výživová hodnota pokrmů, jídelníček, doporučení)
19. Hygiena a ekologická výroba (základní pravidla, nákazy a otravy z potravin, hygiena výroby a zpracování potravin a pokrmů)

Obsah pro Vás připravila Mgr. Jaroslava Vaněčková.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2022 All Rights Reserved.