Směry ve výživě
(základní výživové směry)
Každý výživový směr má určité zásady. Probíhají různé diskuze o každém z nich, který je nejzdravější, který život ohrožuje atd. Pokud někoho něco zaujme, lze najít na specializovaných webech další informace.
Směry ve výživě:
Doporučuje se racionální výživa, která je přizpůsobena individuálním potřebám jedince.
Jde o to umět vybírat vhodnou skladbu potravin a pokrmů, které jsou zdravé i dobré.
Pro určité skupiny obyvatel se sestavuje tzv. potravinový koš, ze kterého se vytvoří vhodný jídelníček.
Obecné zásady:
- omezit používání tuků, zejména živočišných
- více používat rostlinné oleje bez tepelné úpravy ( např. jako zálivky na saláty)
- zvýšit spotřebu zeleniny, pokud je to možné tak v syrovém stavu
- méně používat masa tmavá, zvýšit spotřebu ryb, rybích výrobků
- častěji zařazovat do jídelního lístku mléko a mléčné výrobky se sníženým podílem tuku
- méně používat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat celozrnné výrobky
- omezit používání vajec a vnitřností
- pokrmy méně solit, totéž platí o používání cukru
- moučníky nahrazovat ovocem
Obsah pro Vás připravila Mgr. Jaroslava Vaněčková.
Kontakt
-
Sauer Aleš
Bc. Pastorová Andrea
Mgr. Vaněčková Jaroslava (PaV)
SŠGS
Masarykovo náměstí 2
Nová Paka 514 01
Česká republika - stolniceni@stolniceni.cz
Social Networks
Stolničení online
Praktický pomocník a rádce.
© 2024 All Rights Reserved.