Způsoby obsluhy

... dělíme je podle druhů středisek a podle způsobu servisu pokrmů, jedná se o techniku obsluhy

RESTAURAČNÍ ZPŮSOB OBSLUHY 

- tento způsob je nejrozšířenější, používá se v restauracích, jídelnách, snídárnách, vinárnách a dělí se na jednoduchou a složitou obsluhu

1) Jednoduchá obsluha, neboli z kuchyně přímo na jídelní stůl 

* základní forma jednoduché obsluhy (ZFJO) - pokrm včetně přílohy je upraven na jednom talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, saláty v miskách vlevo s vidličkou, kompoty v miskách vpravo se lžičkou

* vyšší forma jednoduché obsluhy (VFJO) - pokrm je upraven na masovém talíři, příloha je podávána zvlášt na dezertním talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, nejprve přílohu na levou stranu s překládacím příborem, poté masový talíř s pokrmem před hosta

2) Složitá obsluha, neboli mezi kuchyní a jídelním stolem keridon 

* základní forma složité obsluhy (ZFSO) - pokrmy se přinášejí z kuchyně na keridon, kde je překládáme na masové talíře a poté zakládáme před hosta z pravé strany, překládají se 2/3 pokrmu a provádí se nachservis

* vyšší forma složité obsluhy (VFSO) - před hostem se provádí dohotovování pokrmů (flambování, dranžírování, míchání, dochucování, zjemňování atd.)

KAVÁRENSKÝ ZPŮSOB OBSLUHY

- používá se ve společenských střediscích, kde se neprostírají ubrusy a převládá zde konzumace nápojů (kavárny, klubovny, cukrárny, hotelové haly)

- pokrmy se podávají podle pravidel jednoduché obsluhy

- před konzumací prostíráme stůl anglickým prostíráním 

- po konzumaci vše debarasujeme

- nápoje se podávají na samostatných táccích, pro každého hosta samostatně

- tácek s nápojem zůstává na stole po celou dobukonzumace, do další objednávky

- ke kávě se podává voda ve sklence o obsahu 0,1l

BAROVÝ ZPŮSOB OBSLUHY 

- obsluha v barech, u barových pultů 

- pokrmy se podávají jako v kavárnách 

- nápoje se zakládají na podložky 

SLAVNOSTNÍ ZPŮSOBY OBSLUHY

- pro předem objednané uzavřené společnosti, slavnostní obsluhu dělíme na dvě formy 

1) Banketní obsluha - hosté sedí u slavnostní tabule dle zasedacího pořádku, pokrmy se překládají z mís z levé strany, na předem založený talíř, nejprve 2/3 pokrmu, poté nachservis. 

2) Rautová obsluha - hosté se volně pohybují po místnosti (nemusí mít místo k sezení), pokrmy si vybírají a překládají u nabídkových stolů (studených, teplých), číšníci nabízí nápoje z plat, nebo je zde nápojový stůl.

ETÁŽOVÁ OBSLUHA 

- v hotelových pokojích (snídaně, obědy, večeře)

- pokrmy a nápoje připravené na prostřených platech z kterých hosté konzumují (do dvou osob)

- hosté si objednávají zpravidla na recepci telefonicky 

- obsluhující plato pouze založí, úklid provádí pokojská nebo dle dohody s hostem 

- účet se vede na recepci a host platí při odjezdu i s ubytováním

 PODROBNOSTI K JEDNOTLIVÝM ZPŮSOBŮM JSOU UVEDENY VE VYŠŠÍCH ROČNÍCÍCH.




Další