Slovníček pojmů

A

after dinner drink - nápoj podávaný po jídle (digestiv)

a la carte - volný výběr pokrmů a nápojů z jídelních a nápojových lístků

a la menu - výběr z nabízených menu (pevná sestava pokrmů a nápojů, host nemá možnost kombinace)

amaro, amer - hořký

anonsování - hlasité objednávání ve výdejním středisku (dříve v restauracích pokladní v office před kuchyní)

aperitiv - nápoj podávaný 15 - 20 minut před jídlem (podporuje chuť k jídlu)

Auslese - víno ze zvlášť vybraných hroznů

B

banket - slavnostní hostina (hosté sedí dle zasedacího pořádku, pokrmy se překládají z mís z levé strany)

Beerenauslese - víno z přebíranými bobulemi na hroznech

before dinner drink - nápoj podávaný před jídlem  

bianco - bílý 

bitter - hořký 

Bitterflasche - stříkací láhev k přípravě míšených nápojů 

blanc - bílý 

blanc de blanc - bílé šumivé víno vyrobené z bílých odrůd

blanc de noir - bílé šumivé víno vyrobené z červených odrůd 

bleu - výraz pro lehce opečené maso při objednávání pokrmů 

brut - přírodní 

C

coctail party - koktejlová společnost 

commis debarrasseur - pomocný číšník, sklízeč nádobí 

commis de rang - pomocný číšník úsekového číšníka 

commis d´étage - pomocný číšník v ubytovací části hotelu

cognac - * stáří do 3 let, ** stáří 3 - 8 let, *** stáří kolem 10 let, VO stáří 10 - 15 let, VOP stáří nejméně 15 let, VSOP stáří nejméně 20 let, XO stáří nejméně 30 let, Extra stáří přes 50 let

couvert - přirážka za dochucovací prostředky, pečivo a máslo, v lepších střediscích rovněž prostření pro jednu osobu u stolu 

cuvée - označení pro zvlášť vybrané víno 

D

degustace - ochutnávání výrobků, nápojů 

dekantování (dekantace) - přelévání červeného vína do karafy 

demi-chef - zástupce obvodového číšníka 

depot - usazenina v lahvích s vínem 

demi sec - polosuchý 

dash - střik dochucovacího prostředku při přípravě míšených nápojů 

directeur de restaurant - ředitel restaurace, vedoucí střediska 

directrice - hotelová hospodyně 

doux - sladký 

dóza - nádobka s pokličkou (víčkem)

dry - suchý 

E

extra dry - přírodní 

F

filírování - krájení na plátky 

five o clock tea - čaj o páté , odpolední čaj 

frapování - ochlazování nápojů (v chladiči s ledem, vodou a solí), popřípadě sklenic ledem

G

garden party - zahradní slavnost

garni hotel - hotel bez restaurace, poskytuje maximálně snídaně nebo malé občerstvení

gurmán - labužník, který rozumí přípravě pokrmů

H

halbtrocken - polosuchý

hors d´oeuvrier - předkrmář

CH

chef de rang - úsekový (obvodový) číšník

chef d´étage - vrchní číšník v ubytovací části hotelu

chef de vins - vrchní číšník, který řídí servis vína

chutney - studená omáčka z ovoce a koření

I

ikebana - způsob úpravy květin

K

kenzan - kovová deska s hroty na úpravu květin (dnes nahrazena aranžérskou hmotou)

keridon - pomocný servírovací stolek

komando - objednávka v jednoduchém provedení

kyveta - tlaková nádoba na sodovou vodu

L

label - název na vinetě nápoje, podle barvy se rozlišuje kvalita nápoje, hlavně u whisky a rumu

liftboy - výtahář

longdrink - dlouhý nápoj s obsahem přes 1 dcl

M

maitre d´hotel - vedoucí hotelové restaurace

medium dry - polosuchý

mise-en-place - příprava inventáře před obsluhou

mixing glas - míchací sklenice na míšené nápoje

mustard - hořčice

N

natur - přírodní

O

office - přípravna, místnost číšníků a pokojských, kde je uložen inventář

P

picknick - výlet do přírody

prezentace - předvedení zboží, zjištění účasti osob

R

recepce - slavnostní hostina s nabídkovými stoly, místo v hotelu kde se přihlašují a odhlašují ubytovaní  hosté 

režon - vyhřívaný stůl pro inventář (zpravidla u výdeje kuchyně)

red - červený 

... stránku připravujeme 

Další