3.ročník

ZVYKLOSTI ZAHRANIČNÍCH HOSTŮ

Počet zahraničních hostů se neustále zvyšuje. Všichni se zajímají o náš způsob života, rádi poznávají krásy naší země a naši gastronomii. Navštěvují ubytovací a pohostinská zařízení všeho druhu a přicházejí tak do styku s jejich personálem. S většinou je možno se domluvit některým ze světových jazyků. Všeobecně lze říci, že zahraniční hosté umí ocenit odbornost, slušnost, ochotu, ale také klid a úsměv našeho personálu. 

Pro styk se zahraničními hosty platí tyto poznatky:

– rádi poznávají naši národní kuchyni i tradiční nápoje

– některé prvky naší gastonomie řadě cizinců nevyhovují

– způsob objednávání a stolování se někdy liší od našeho

– většinou vydatně snídají, jsou zvyklí vstávat později než my

– mají rádi hodně zeleniny, salátů, ovoce a ovocných a zeleninových šťáv

– kompoty a saláty konzumují jako samostatný chod

– téměř všichni cizinci pijí raději cezenou kávu, do kávy a čaje si dávasjí mléko

– nekonzumují mnoho příloh, jako jsou knedlíky, brambory a rýže

– znalost základních zvyklostí zahraničních hostů nám podstatně ulehčí pochopit jejich chování

– většinou předpokládají, že budeme plnit i jejich pro nás neobvyklá přání

– pečivo a chléb jedí téměř ke každému chodu

– umí ocenit dobrou obsluhu a vlídné chování

HOSTÉ Z EVROPY

Evropané jsou našimi nejčastějšími hosty. Jejich gastronomické zvyklosti nejsou zásadně odlišné. Jsou ovlivněny produkty, které jim nabízí jejich zeměpisná poloha. Mnoho z nich hovoří německy a anglicky. S hosty z jižních států se lépe domluvíme francouzsky a španělsky. 

Němci

  • Základní snídani doplňují vejci, uzeninou, rybami a masem. Pijí černou kávu nebo čaj s mlékem. Jako snídaňové přílohy vyžadují žemle, bílý a tmavý chléb a toasty.
  • Obědvají polévku, hlavní masitý chod, zeleninu a moučník. Z příloh mají nejraději brambory a různě upravené zelí.
  • Večeře je nejčastěji studená, všeho druhu, saláty s vařenými vejci.
  • Mají rádi ryby, salámy i sýry, mleté syrové maso, ale i steaky.
  • Z nápojů cení především dobré pivo a víno, jablečný mošt, hořké lihoviny, obilné pálenky a všechny kvalitní druhy nealko nápojů.
  • Společenskou událostí u Němců je odpolední pití kávy, doplněné zákuskem nebo jablkovým závinem.
  • Velmi rádi mají naše pivo.
  • Bavorská kuchyně má některé znaky totožné s naší. 

Rakušané

  • Snídají méně vydatně, pochutnají si na cukrářských výrobcích.
  • K obědu jedí polévky, hovězí maso se zeleninou nebo omáčkou, zabijačkové speciality, zvěřinu, ryby, teplé moučníky.
  • Konzumují všechny druhy příloh.
  • Kvalitní cukrářské výrobky se šlehačkou a dobrou černou kávou.
  • Světoznámá je Vídeňská káva.
  • K večeři především minutky.
  • Pijí všechny druhy nápojů, včetně piva a moravských vín.

Švýcaři

  • Jsou nároční a uznalí hosté.
  • Gastronomie podléhá vlivu Francie, Německa, a Itálie.
  • Vyhovuje jim mezinárodní kuchyně, přírodně upravená masa se zeleninou, kvalitní sýry, ovocné moučníky a zmrzliny.

Francouzi

  • Jsou velmi nároční hosté, dokonalé služby považují za samozřejmost.
  • Snídají méně vydatně, obvykle vaječné pokrmy, sýry, šunku, ryby, kompoty, čajové pečivo, kávu s mlékem a minerální vodu.
  • Oběd a večeře se skládá ze složitého menu, které téměř vždy končí sýrem a moučníkem.
  • K masu upřednostňují
    zeleninové přílohy.
  • Méně oblíbené je vepřové
    maso a omáčky, dávají přednost rybám, drůbeži, zvěřině, hovězímu a telecímu masu v přírodních úpravách.
  • Ke všem chodům vyžadují bílý chléb.
  • Milují vína a pijí je po celý den, v létě ředěné vodou.
  • Stolování uzavírají kávou a koňakem a jsou zvyklí i na velký výběr aperitivů.
  • Při ubytování v hotelu vyžadují pečlivý úklid a dokonalé služby.

Italové

  • Dávají přednost přírodním úpravám pokrmů, smaženým jídlům a těstovinám, které nesmějí být příliš uvařené.
  • Snídají většinou méně, obědvají a večeří bohatě.
  • Milují zeleninové přílohy,
    rajčata, olivy, zeleninové saláty.
  • Potrpí si na kvalitní moučníky, zmrzlinu, ovoce a silnou černou kávu v malém množství.

Bulhaři

  • Při úpravě pokrmů používají papriku a česnek.
  • Do salátů přidávají majonézu a kysanou smetanu. 
  • Značně konzumují jogurty.
  • Černá káva se v Bulharsku téměř nepije.
  • Mají rádi pokrmy ze sekaného masa, ryby a mořské plody.
  • Méně snídají a obědvají.
  • Bohatě večeří.

Hosté z jihovýchodní Evropy

  • Snídají a obědvají většinou méně, večeří bohatě.
  • Oblíbená jsou mletá masa, směsi na rožni nebo roštu, skopové maso, drůbež a ryby.
  • Potrpí si na rajčata, papriky, cibuli a česnek.
  • V maďarské kuchyni hojně vepřové i hovězí maso, smetana, slanina a pikantní klobásy. Brymbory, rýže, noky, zeleninové saláty.
  • Z nápojů je na prvním místě víno a kromě Bulharů také silná černá káva.
  • Ražniči a čevapčiči znají hosté v celé Evropě. 
  • Výběr z našich jídelních a nápojových lístků jim většinou postačuje.
  • Rádi ochutnávají i naše lihoviny.
  • Teplé předkrmy a teplé moučníky příliš nekonzumují. 
  • V menu pro hosty z jihu má být vždy ovoce. 
  • Jsou otevření, srdeční a rádi se dobře pobaví. 

Angličané

  • Snídaně je pověstná svou vydatností.
  • Oběd bývá skromný, většinou sendviče, vaječné pokrmy, saláty.
  • Večeře je vydatná a podává se zpravidla dříve (předkrm, hlavní chod a moučník). Skopové a hovězí maso, ryby, drůbež, ideálně vše z grilu.
  • Pijí silný čaj s mlékem, pivo, víno, whisky, džin a francouzský koňak.

Rusové

  • Snídaně jsou velmi bohaté. 
  • Jedí všechny druhy masa, ryb a drůbeže, upravené jakýmkoli způsobem.
  • Zahuštěné polévky, smetanové omáčky, sekaná masa, červenou řepu, okurky a houby.
  • Pijí silný čaj, pivo, víno, vodka, limonády a minerální vody.

Poláci

  • Mají rádi zeleninové a luštěninové polévky, houby, maso s omáčkami, pokrmy na smetaně, mletá masa, brambory, rýži a těstoviny.
  • Mnoho pokrmů si dochucují kečupem.
  • Pijí pivo, obilné pálenky a čaj.

Seveřané

  • Snídají, obědvají a večeří podle mezinárodních zvyklostí, pijí více mléka.
  • Naše kuchyně jim zpravidla vyhovuje.
  • Chutnají jim naše ovocné moučníky, pivo i lihoviny.
  • Dánové, Norové, Finové a Švédové.

Hosté z Ameriky

  • Pijí ke snídani ovocné a zeleninové šťávy, kávu, čaj s mlékem.
  • Jedí obilninové kaše, slaninu s vejci, vepřové a mleté maso, sladké pečivo a pomerančový džem.
  • Pijí ledovou vodu ke všem pokrmům.
  • Oběd bývá jednoduchý, oblíbené jsou přírodní minutky z hovězího a vepřového masa, ryby a drůbež, především krocan. Pokrmy se upravují s ovocem. Často dochucují kečupem, oblíbenou přílohou jsou fazolové lusky, hrášek a opékané brambory.
  • Večeře je vydatnější, všeobecně vyžadují větší porce masa.
  • Oblíbené nápoje jsou mléko, míšené nápoje, obilné pálenky ředěné vodou a káva.
  • Zvyklosti Kanaďanů se podobají zvyklostem Angličanů a Francouzů, jejichž jazyky také hovoří. Snídají a večeří bohatě, oběd bývá jednoduchý. Ze zvlášností kanadské kuchyně uvádíme lívance z kukuřičné mouky, přelité javorovým sirupem – podávají se se šunkou. 
  • Jihoameričané mají v oblibě přírodně upravená masa s velkým množstvím zeleninové oblohy, ryby a drůbež. Kubánci jedí pokrmy z masa hovězího, telecího a skopového, ryby, drůbež a všechny druhy zeleniny. Nejžádanější přílohou bývá rýže. Milují čerstvé ovoce, kompoty, moučníky s ovocem, se šlehačkou, čokoládou i zmrzlinou. Pijí ledovou vodu, třtinovou šťávu, ovocné šťávy a čokoládu. 

Hosté z Asie

Jsou zpravidla skromní v požadavcích i chování. Hovoří anglicky, francouzsky, ale též rusky. Jejich gastronomické zvyklosti se od našich podstatně liší. Při stolování mají rádi klid a přesnost.

Japonci

  • Snídají ryby, vejce, zeleninu, polévky, čaj.
  • K obědu ryby nebo kuřata se zeleninou.
  • K večeři vydatnější menu se salátem, zmzlinou i ovocem.
  • Základní přílohou je rýže, oblíbené jsou nudle.
  • Z nápojů čaj, ovocné šťávy a pivo.

Číňané

  • Mají vynikající kuchyni.
  • Menu začíná čajem a končí polévkou, mléko a mléčné výrobky nekonzumují.
  • Drobně nakrájené a dobře okořeněné pokrmy se zeleninou a rýží, popř. s nudlemi nebo bramborem.
  • Z nápojů silný čaj, lihoviny, víno a ovocné limonády.

Indové

  • Jedí velmi střídmě, 2x denně.
  • Gastronomii ovlivňují náboženská pravidla.
  • Základem stravy je rýže, ryby, skopové maso, luštěniny, zelenina a vejce.
  • Silněji koření, kari a chilli.
  • Pijí čaj, zeleninové a ovocné šťávy a vodu.

Hosté z Afriky

Z obyvatel Afriky k nám nejvíce přijíždějí Arabové. Hovoří většinou francouzsky nebo anglicky. Naše kuchyně jim příliš nevyhovuje. Odmítají vepřové maso a výrobky z něho (šunku a uzeniny). Dají přednost skopovému, hovězímu a telecímu masu, kuřecímu masu, rybám, zelenině, rýži, bramborám a ovoci. Konzumují značné množství silné černé kávy s cukrem. Pijí také pivo, víno, lihoviny, limonády a ovocné šťávy. Někteří pouze pitnou vodu.

Ostatní Afričané mají podobné gastronomické zvyklosti. 

Kontakt

Social Networks

Stolničení online

Praktický pomocník a rádce.

© 2022 All Rights Reserved.