Nápojový lístek

... seznam nabízených nápojů

Má charakter stálého lístku a mění se při zásadních změnách v sortimentu. V některých podnicích se předkládá jen na vyžádání, v lepších restauracích ihned s jídlením lístkem. V pivnicích a hostincích může být nahrazen vyvěšeným ceníkem.

Náležitosti nápojových lístků

- název, množství a cena podávaného nápoje (množství je uváděno v litrech případně centilitrech)

- název střediska a provozovny, časová platnost (od kdy platí nápojový lístek) - nutná archivace 1 rok po skončení platnosti pro kontrolní potřeby (finanční úřad aj.)

- u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry a ceny 0,3l , 0,5 l atd. (např. točená kofola, pivo)

- u vín bývají uváděny podrobnější údaje (ročník, bližší značení, charakteristika, výrobce, původ atd.), v současné době jsou samostatné vinné lístky v lepších podnicích samozřejmostí

Pravidla pro sestavování nápojových lístků

- sjednocují postup při volbě pořadí jednotlivých skupin a druhů nápojů, usnadňují hostům i obsluze orientaci

Podle těchto pravidel uvádíme nápoje na nápojovém lístku v tomto pořadí:

- aperitivy - vermuty (kořeněná vína), lihoviny, míšené nápoje, ostatní

- vína - bílá, růžová, červená  (dále pak ještě čepovaná, rozlévaná, lahvová, dále pak domácí a domážená)

- dezertní vína - žlutá, červená

- šumivá vína - bílá, růžová, červená

- lihoviny - pálenky obilní, ovocné a ostatní

- likéry - ovocné, ostatní, emulzní

- míšené nápoje - alkoholické, nealkoholické, krátké, dlouhé

- nealkoholické nápoje -vody, limonády, ovocné nápoje, mléko

- pivo - světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní (dále pak ještě točené a lahvové)

- teplé nápoje - nealkoholické, alkoholické 

Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých druhů se dále dělí podle:

* původu (domácí a dovážené)

* chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký)

* stáří (značí se písmeny, hvězdičkami, číslicí)

* kvality (originální, značkový, konzumní)

* výrobce a oblasti původu

* balení (lahvové, rozlévané, točené)

Obsah nápojových lístků i pořadí jednotlivých skupin mohou být v různých střediscích rozdílné. Kavárenský lístek může na prvním místě nabízet teplé nápoje, vinárenský lístek vína, v restauraci může být hned po aperitivech uvedeno pivo a rovněž v pivnici bude pivo uvedeno na prvním místě.

V restauraci se většinou setkáte s tímto řazením nápojů:

- aperitivy - vermuty, lihoviny, míšené nápoje, ostatní

- piva - čepovaná, lahvová, světlá, tmavá, speciální

- vína - bílá, růžová, červená, dezertní, šumivá

- lihoviny, pálenky a likéry

- míšené nápoje - alko, nealko, krátké, dlouhé (mohou být uvedeny na zvláštním lístku nebo vynechány)

- nealkoholické nápoje

- teplé nápoje

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Druhy nápojových lístků 

1) Restaurační nápojový lístek - přiměřený výběr

2) Kavárenský nápojový lístek - široký výběr teplých nápojů, ostatní přiměřeně

3) Vinárenský nápojový lístek - široký výběr vín, ostatní přiměřeně

4) Barový nápojový lístek - velký výběr míšených nápojů, lihovin a nealko nápojů, ostatní přiměřeně

5) Hotelový nápojový lístek - úzký sortiment (může být nahrazen minibarem na pokoji)

6) Speciální nápojový lístek - zpravidla pro jeden druh nápojů (vinný lístek, míšené nápoje, atd.)



Další