Příbory

Příbory dělíme na jídelní a překládací. Z materiálu převládá kov, plasty, dřevo, slonovina.

JÍDELNÍ PŘÍBORY:

- masový - k pokrmům (hlavním jídlům) servírovaným na masovém talíři (masová vidlička a masový nůž)

- dezertní - k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž)

- rybí - k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž)

- lžíce - polévková a dezertní

- moučníkový - k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce)

- moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený)

- koktejlový - k předkrmovým koktejlům, ke křehkým zákuskům a k pohárům s většími kousky ovoce (kávová lžička a moučníková vidlička)

- lžičky - kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová - barová (dlouhá), moka (malá)

- příbor na grepy - nůž se zaobleným ostřím a středně velká lžička (obojí s pilkou)

- příbor na raky - malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička

- příbor na hlemýždě - malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci) 

- příbor na ústřice - malý oboustraný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička 

- příbor na humry - rybí příbor a dlouhá úzká vidlička

- ovocnýpříbor - menší než dezertní - ostrý špičatý nůž a vidlička

- úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička 

- kleště na neloupaný čerstvý chřest

- nůž na kaviár - zakulacený konec

- jídlení tyčinky - v čínských restauracích 

- steakový příbor - masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo

PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY  (používají se při vyšších formách obsluhy a při slavnostních příležitostech)

- velký - velká lžíce a vidlička - při banketech

- běžný - polévková lžíce a masová vidlička 

- rybí - velká široká vidlička a velký rybí široký nůž

- salátový - velká lžíce a vypouklá vidlička

- lopatky - na ryby, chřest, dorty, led, cukr 

- kleště - na zákusky, chřest, led, cukr

- naběračky - na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou)

- na hroznové víno - pinzeta a nůžky (tento příbor se v praxi již nepoužívá)

- dranžírovací příbor - ostrý nůž a dvouzubá vidlička

- nůžky na drůbež (zřídka)

- kleště na humra

- louskáček na sektovou zátku (dnes se již nepoužívá)



Další