Inventář na pokrmy

Materiál - porcelán, sklo, keramika, kovy, dřevo, popř. umělá hmota.

TALÍŘE

- klubový - taktéž podložní talíř, velikost do 30cm 

- masový - pro servis hlavních chodů, velikost 24 cm

- polévkový - polévky, obilninové kaše, 22cm

- dezertní - předkrmy, sýry, ovoce, 19cm

- moučníkový - zákusky, 17cm

- kuvérový nebo též pečivový - pečivo, 11cm

- máslový - máslo, med, džem, ve výběrových restauracích, 8cm

INVENTÁŘ NA POLÉVKY

- polévkové šálky na přelévání (nerezové bujón šálky)

- vývarové šálky a misky dle obsahu (porcelánové bujón šálky)

* 0,33l na běžné polévky

* 0,2l na silné vývary

* 0,1l na exotické polévky 

- teriny (polévkové mísy na 2 až 10 porcí)

INVENTÁŘ NA ZAPÉKÁNÍ 

- gratinka nebo mušle (nižší a širší miska)

- kokotka (úzký a vyšší kelímek s objímkou)

MISKY na:

- kompoty (uzší a vyšší)

- saláty (širší a nižší)

- přílohy (nižší, širší s úchytkou - mušle)

- máslo a džem (malé a ploché)

MÍSY

Pokrmy obsahující kyseliny, vitamín C a vaječné pokrmy dáváme na skleněné mísy, nebo je podkládáme.

- oválné - běžně podle druhu pokrmu a počtu porcí 1-10, na přírodně upravené pokrmy, při banketech až na 30 porcí masa - beefové)

- kulaté - podle tvaru pokrmu a počtu porcí, při banketech na přílohy 

- úzké, špičaté - na ryby

- dělené - na maso s přílohou, servis pokrmů s větším množstvím zeleniny

- obdélníkové - s úzkým okrajem na výrobky studené kuchyně a cukrářské výrobky 

- skleněné - ploché na dorty, hluboké na ovoce 

OSTATNÍ INVENTÁŘ NA POKRMY 

- omáčníky, sosíry (na 1-10 porcí)

- kelímky a poháry na vařená vajíčka 

- timbály - kulaté nádobky s pokličkou a šikmou stěnou na dušená masa 

- kastrůlky - kulaté nádobky s pokličkou a rovnou stěnou na dušené vnitřnosti (játra, ledvinky)

- přílohové misky - s nižším okrajem na teplé přílohy (nepřikrývají se)

- misky na hlemýždě (6-12ks, v ulitách mělké otvory, bez ulit hluboké otvory)

- vaničky na ryby (pouze vařené) s vyjímatelnou vložkou (děrovaná) a poklicí

- gloše - poklice na mísy a talíře při etážovém nebo hromadném servisu

- lisy na citron (na půlky i osminky)

- poháry na zmrzlinu a ovoce 

- různé pávničky, kotlíky, prkénka a další nádobky na podávání specialit

 

Další